KURC O ZABRANI ULASKA TURSKOM MINISTRU U AUSTRIJU: Ne želimo da uvozimo njihove političke tenzije
Foto: EPA, Foto: EPA

ANKARA ULOŽILA PROTEST

KURC O ZABRANI ULASKA TURSKOM MINISTRU U AUSTRIJU: Ne želimo da uvozimo njihove političke tenzije

Austrija -

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ističe da je odluku o zabrani posete turskom ministru privrede Nihatu Zejbekčiju doneo zato što Austrija ne želi uvoz unutrašnjopolitičkih tenzija iz Turske.

"Za vikend smo dobili upit od strane Turske za nastupom turskog ministra pred turskom zajednicom u Beču. Sa naše strane je došao dodatni upit da li postoji interes za bilateralnim susretom. Pošto nije bilo tako odbili smo zahtev. Slično je prethodno učinjeno u Nemačkoj i Holandiji", objasnio je on.

Kurc je rekao da ne bi ništa imao protiv bilateralnog susreta sa turskim ministrom, jer je Austrija zainteresovana za razmenom sa Ankarom, kako u ekonomiji tako i politički.

"Međutim nemamo nikakav interes da se unutrašnjopolitičke tenzije i konflikti iz Turske uvoze u Austriju", poručio je on.

Ukazao je da se kod manifestacija, kakva je bila planirana, dižu tenzije, na primer između Kurda i Turaka.

Odbacio je kritike da je zabrana dolaska turskom ministri nedemokratski čin.

"Imamo pravo, tako i međunarodno-pravno, i obavezu da odlučujemo da li dozvoljavamo unošenje konflikata iz inostranstva", poručio je Kurc.

Inače Kurcovu odluku podržao je austrijski kancelar Kristijan Kern koji je rekao da se radi o tome da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan želi da vrši politički uticaj u Austriji, što neće Austrija da dozvoli.

Ankara je uložila protest na odluku Beča i istakla da Austrija u odbrani dermokratskih vrednosti nije iskrena.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track