VISOKA CENA FELERIČNIH KOVERTI: Štamparija mora da plati pola miliona evra zbog odloženih izbora u Austriji
Foto: Profimedia

PLAĆAJU CEH

VISOKA CENA FELERIČNIH KOVERTI: Štamparija mora da plati pola miliona evra zbog odloženih izbora u Austriji

Austrija -

Zbog neispravnog biračkog materijala na prošlim predsedničkim izborima štamparija "kbprintcom.at", koja je proizvela felerične koverte, platiće pola miliona evra obeštećenja.

Vansudskim poravnanjem postignut je dogovor o visini obeštećenja za probleme zbog kojih su izbori morali biti odloženi.

Šef agencije koja je zastupala državu u ovom slučaju Volfgang Pešorn ocenio je da je postignut najbolji dogovor bez izlaska pred sudove, dodajući da bi alternativa bila višegodišnja pravna rasprava, koja bi mnogo koštala.

Veštaci su ranije utvrdili da je odlepljivanje koverata izazvao problem u kvalitetu korišćenog lepka, a ne greške u transportu ili skladištenju.

Inače, štamparija je priznala grešku i odmah je, nakon što je problem otkriven, dala nalog podizvođaču za izradu novog izbornog materijala, što je državi uštedelo više od 500.000 evra.

Zbog ovih nepravilnosti ponavljanje drugog kruga predsedničkih izbora bilo je odloženo sa 2. oktobra na 4. decembar prošle godine.

Inače štamparija "Štatsdrukerei" pobedila je na konkursu za izradu izbornog materijala za predstojeće prevremene parlamentarne izbore, a ovog puta odlučeno je da se za glasanje putem pošte koriste "stare" koverte, koje su bile u upotrebi do 2008. godine.

Štamparija je, kako je saopšteno, već započela proizvodnju dela izbornog materijala za parlamentarne izbore zakazane za 15. oktobar.

Za sada se ne štampaju glasački listići, jer će o tome ko će moći da se kandiduje biti odlučeno tek sredinom avgusta.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track