ISTRAŽIVANJE SRUŠILO ZABLUDE: Radikalizovani islamisti u Austriji potiču iz pobožnih porodica!
Foto: Printscreen Krone.at

dokazano

ISTRAŽIVANJE SRUŠILO ZABLUDE: Radikalizovani islamisti u Austriji potiču iz pobožnih porodica!

Austrija -

BEČ - Pretpostavka da je većina islamski radikalizovanih mladih malo znalo o veri nije tačna, već su oni velikim delom poreklom iz pobožnih porodica, pokazuje istraživanje austrijskog eksperta za islam Ednana Aslana.

On je došao do zaključka da je većina ispitanika bilo pre radikalizacije upoznat sa Islamom. Cilj istraživanja je bio da se analizira uloga vere u procesu islamističke radikalizacije. Analizom biografija i u razgovorima sa mladima u zatvorima Aslan je pokušao da utvrdi put radikalizacije.

Ispitivanje mladih, koji su pritvoreni zbog islamskog radikalizma, je pokazalo da su se oni aktivno bavili sadržajima, normama i vrednostima islama.

Oni shvataju salafizam kao celoviti verski i društveni concept, koji treba da se primeni na ceo život i mora biti iznad države. Kako se navodi oni se nisu izolovano radikalizovali, već su potekli iz već ekstremistički orijentisanog okruženja.

"Unutar radikalizovane scene određene džamije imaju centralnu ulogu, pošto šire određena verovanja, koji vode ka salafizmu", zaključak je studije.

Iako se radikalna scena prostire i na internet, direktni razgovori su važan faktor i misionarski rad centralni deo aktivnosti tog milijea. Za radikalizaciju je ključan i osećaj otuđivanja.

"Radikalne grupe i pojedinci sebe vide kao jedine prave muslimane", zaključak je studije.

Oni odbijaju demokratiju i zahtevaju da islamski zakon bude osnova društva.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ratuju za veru, ali i debelu platu: Ko su ljudi koji iz Srbije odlaze na sirijski front?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track