IZ STRANKE U STRANKU: U Austriji rekordan broj preletača
Foto: Profimedia

NE DRŽI IH MESTO

IZ STRANKE U STRANKU: U Austriji rekordan broj preletača

Austrija -

Austrijski parlament, u aktuelnom sazivu, zabeležio je rekordan broj "preletača" i istupanja iz stranaka. Nijedan poslanički klub nije ostao u istoj snazi sa kojom je ušao nakon izbora 2013.godine.

Istupanjem Barbare Rozenkranc iz Slobodarske partije Austrije (FPO), ove nedelje, broj "divljih" poslanika je, kako se nazivaju poslanici bez stranačke pripadnosti, postao peta po veličini grupa.

Sa devet poslanika "divlji" su ispred stranke NEOS koja ima svega osam poslanika, ali i ispred "Tima Stronah", koji ima svega šest poslanika. Najveći deo divljih poslanika čini grupa onih koji su otišli iz stranke jer nisu dobili željeno mesto na listi kandidata za sledeće izbore. Jedan od njih je Peter Pilc, koji je napustio Zelene, i sada namerava da se kandiduje sa sopstvenom listom.

Rozenkanc je istupila iz FPO da bi se našla na listi pokreta "Slobodna lista Austrije".

Suzane Vinter, koja je isključena iz FPO zbog optužbi vezani za antisemitizam i nekadašnji član "Tima Stronah" Markus Franc su "slobodni strelci" koji se nisu priključili drugima.

foto: AP

Franc je samo na kratko bio deo poslaničkog kluba Narodne partije (OVP), ali ga je napustio posle izjave u kojoj je kritikovao nemačku kancelarku Angelu Merkel zato što nema decu.

Ukupno je OVP, međutim, bila veoma uspešna u preuzimanju poslanika iz drugih stranaka, primila je čak tri "preletača" iz "Tim Stronaha", jednog iz Neos-a.

OVP je time stranka koja sada ima više poslanika nego što je imala prilikom ulaska u parlament - povećao se broj sa 47 na 51. Socijaldemokratska partija (SPO) izgubila je jednog poslanika i pala je na 51.

foto: Profimedia

FPO je izgubila četiri od 40 poslanika, ali je zahvaljujući "preletanju" jednog poslanika iz "Tima Stronah" zadržala se na 37 poslanika. Zeleni su odlaskom tri poslanika spali na 21 mesto u parlamentu.

NEOS je izgubio jednog poslanika za vreme mandata aktuelnog saziva i sada ima osam poslanika, a najgore je prošao "Tim Stronah", koji je nakon izbora u skupštinu ušao sa jedanaest poslanika, a ostao na šest.

U Austriji se 15.oktobra održavaju prevremeni parlamentarni izbori, nakon što je došlo do kraha vladajuće koalicije SPO-OVP.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track