MOGU LI MIRNO DA SPAVAJU: Austrija nije primarna meta terorista već njihovo skrovište!
Foto: Arhiva Bečke Policije

samo jedan zločin povezan sa ID

MOGU LI MIRNO DA SPAVAJU: Austrija nije primarna meta terorista već njihovo skrovište!

Austrija -

BEČ - Austrija nije primarni cilj terorista, ali je mesto za njihovo povlačenje, ocenjuju austrijski eksperti, nakon novih terorističkih napada u Evropi.

Do sada je u Austriji zabeležen samo jedan zločin koji se dovodi u vezu sa Islamskom državom, a to je ubistvo od 30. juna, kada je jedan Tunišanin, koji dugo godina živi u Austriji, ubio par penzionera u Lincu. Ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka tada je izneo u javnost da je zločin imao veze sa Islamskom državom.

Terorističkih napada, kao što su se događali u drugim evropskim državama, do sada nije bilo u Austriji.

"Nismo primarni teroristički cilj", ističe komandant specijalne jedinice policije "Kobre" Berhard Trajbenrajf.

On je, u izjavi bečkom dnevniku "Esterajh", rekao da je to i zato što Austrija ne učestvuje u vojnim operacijama na Bliskom istoku. Međutim, prema nadležnim vlastima, u Austriji živi 141 osoba koja je uvrštena kao pretnja.

Krajem prošle godine policija je znala za 296 simpatizera Islamske države, te je i veliki broj otišao da se bori na strani te terorističke organizacije.

Do sada je ubijeno 45 državljana Austrije u borbama u Siriji i Iraku, a jedan od "austro-džihadista" Mohamed Mahmud učestvovao je i u zločinima.

"Austrija se popela na skali ugroženih zemalja"; uveren je ekspert za terorizam Nikolas Štokhamer.

On ističe da je Austrija zemlja za povlačenje terorista, jer u njoj mogu da se sakriju zato što se skrovišta tolerišu ili se za njih ne zna.

Prema njegovim rečima najveća opasnost preti od povratnika sa ratišta iz Sirije, ali i džihadistima koji se radikalizuju u zemlji.

Kurir.rs/Tanjug

foto printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kokeza se obogatio na grbači naroda, od aerodroma dobio 32,5 miliona!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track