AUSTRIJSKI SUD POVEĆAO KAZNU ZA ZLOČIN NAD SRBIMA U BIH: 11 godina za umešanost u 16 ubistava
Foto: Profimedia

presuda

AUSTRIJSKI SUD POVEĆAO KAZNU ZA ZLOČIN NAD SRBIMA U BIH: 11 godina za umešanost u 16 ubistava

Austrija -

Viši sud u Lincu danas je odlučio da poveća zatvorsku kaznu za ratni zločin, počinjen nad srpskim civilima u Bosni i Hercegovini, koji su austrijske vlasti okarakterisale kao masakr. Austrijanac bosanskog osuđen je na 11, umesto 10 godina zatvor koliko je izrekla prva sudska instanca, zbog umešnosti u 16 ubistava, trostruki pokušaja ubistva i paljevinju kuća.

Osuđeni je učestvovao u masakru nad srpskim civilima, a u prvoj instanci je negirao umešanost, da bi sada kazao da preuzima odgovornost.

Radi se o napadu bošnjačkih snaga 17.septembra 1992.na srpsko selo Serdari kod Kotor Varoši.

Prema sudu, napadači su bili naoružani automatskim, poluautomatskim oružjem i eksplozivom, a ubili su sedmoro muškaraca, sedam žena, i dvoje dece u starosti izmđu četiri i 12 godina.

Tri osobe su teško povređene u ovom napadu, u kom koje je zapaljeno i šest kuća.

Tokom suđenja u Sarajevu protiv glavnih vinovnika ovog napada, Austrijanac bosanskog porekla dospeo je u fokus istražnih vlasti.

Ovaj 49.godišnjak već je bio privremeno pritvoren, a krajem 2015. mu je suđeno u Lincu, a ne pred Haškim tribunalom, zbog činjenice da je austrijsko pravosuđe ovaj slučaj klasifikovalo kao masakr, a ne ratni zločin.

Odluku prve instance osporio je tužilac, jer je smatrao da je izrečena kazna bila mala.

Dok je osuđeni u prvostepenom postupku negirao bilo kakvu umešanost, sada je pred Višim sudom rekao da preuzima odgovornost.

"Zzao mi je zbog onog što se dogodilo u Serdarima", kazao je on.

Viši sud je povećao kaznu za godinu dana i obrazložio odluku time što su napadači iskoristili nemogućnost odbrane žrtava, jer su bili nenaoružani, a među njima su bili i žena i deca, koja su spavala prilikom upada bošnjačkih snaga.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Šokantno! Da li će crtež Jane Marjanović otkriti ubicu majke?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track