UHAPŠEN REGRUTER DŽIHADISTA U AUSTRIJI: Svađa oko mobilnog telefona dovela je policiju do važnog traga
Foto: Reuters, Foto: Reutres

MAROKANAC

UHAPŠEN REGRUTER DŽIHADISTA U AUSTRIJI: Svađa oko mobilnog telefona dovela je policiju do važnog traga

Austrija -

Austrijska policija uhapsila je Marokanca Amina S. (29), koji je osumnjičen da regrutuje ljude za oružanu borbu ektremističke Islamske države.

Svađa oko mobilnog telefona u jednom izbegličkom smeštaju u Salcburgu navela je policiju na trag osumnjičenog za terorizam.

Amin je policiji, koja je bila pozvana pošto se krajem septembra posvađao sa jednim Afrikancem oko mobilnog, tvrdio da je Egipćanin i da ima svega 21 godinu.

Istragom se došlo do pravog identiteta, te je ustanovljeno da je od 2012.proputovao širom Evrope i da je simpatizer Islamske države.

U izbegličkom smeštaju u opštini Berghajm, on je aktivno pokušavao da izbeglice pridobije za oružanu borbu.

Međutim, iako je policija ukazivala da postoji opasnost da Marokanac pripada terorističkom udruženju, dežurni tužilac je odlučio da ga istog dana pusti na slobodu.

Pošto mu je, istovremeno, izrečena mera udaljavanja od izbegličkog smeštaja, on je nestao.

Da sramota bude veća, Interpol je austrijske vlasti još u avgustu upozoravao na Amina, koji je kao tražilac azila ilegalno ušao u Austriju, a bio je poznat policiji više evropskih zemalja zbog trgovine narkoticima i više krađa.

Amin je navodno imao kontakt sa Salahom Abdelsalamom, jednom od glavnih osumnjičenih za atentat u Parizu.

On nije imao planove za izvršenje napada u Austriji, ali je regrutovanjem za Islamsku državu podržavao terorističke akcije.

Policija je sada, kako prenose mediji, ipak uspela da uđe u trag Aminu i uhapsi ga, te sada eksperti za borbu protiv terorizma analiziraju podatke iz njegovog mobilnog telefona kako bi ušli u trag njegove mreže.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track