JOŠ JEDAN PREDIZBORNI SKANDAL: Austrijske novinare pratila izraelska detektivska agencija!
Foto: Shutterstock

prljava kampanja

JOŠ JEDAN PREDIZBORNI SKANDAL: Austrijske novinare pratila izraelska detektivska agencija!

Austrija -

BEČ - Austrijska policija istražuje da li su novinari, koji su istraživali slučaj savetnika Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) u predizbornoj kampanji Tala Zilberštajna, bili praćeni i prisluškivani.

Postoji sumnja da su pripadnici jedne izraelske detektivske firme nadzirali više austrijskih novinara u Beču. Uredništvo bečkog dnevnika "Prese" podnelo je prijavu Službi za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) da neko prati njihovu novinarku, koja je radila na otkrivanju afere oko vođenja prljave kampanje SPÖ preko fejsbuk profila.

"Postoji osnovana sumnja da je više novinara, i iz drugih medija, nadzirano od strane jedne izraelske firme", saopštila je BVT.

Kako prenose mediji, ne isključuje se da su u pitanju pripadnici privatne agencije za obezbeđenje "Blek kjub", firme sa sedištem u Tel Avivu, koja je osnovana od strane bivših pripadnika Mosada i koja regrutuje saradnike i ima savetnike iz redova izraelske obaveštajne službe.

Svi novinari koji su praćeni radili su na razotkrivanju afere oko Zilberštajna.

Sada se istražuje da li su pripadnici izraelske firme pokušali da zaplaše novinare ili se radilo o akciji kako bi dospeli do njihovih izvora.

Praćenje novinara samo je jedna u nizu afera tokom prljave predizborne kampanje koja je obeležila period uoči parlamentarnih izbora zakazanim za nedelju.

Zilberštajn, koji je tokom leta uhapšen u Izraelu zbog pranja novca i korupcije, vodio je prljavu kampanju protiv Narodne partije Austrije (ÖVP) posebno njenog lidera Sebastijana Kurca. Posledica otkrivanja afere bile su ostavke visokorangiranih ličnosti u SPÖ.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Stori pr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja