ZA ČISTIJI BEČ: Grad dobija 1.000 novih stanica za punjenje električnih automobila!
Foto: Foto sticklerfotografie.at

do 2020. godine

ZA ČISTIJI BEČ: Grad dobija 1.000 novih stanica za punjenje električnih automobila!

Austrija -

BEČ - Do kraja 2020. godine u Beču će biti postavljeno 1.000 novih stanica za punjenje električnih automobila. U narednih nekoliko meseci grad će dobiti 230 novih stanica jačine po 11 kilovata, a broj stanica sukcesivno će se povećavati.

„Postavljanje stanica, pored proširenja mreže javnog prevoza, predstavlja važan element u procesu ekološke mobilnosti u našem gradu“, izjavila je Uli Zima, članica gradske vlade zadužena za životnu sredinu.

Gradsko preduzeće za snabdevanje energijom „Vien enerdži“ biće zaduženo za postavljanje i održavanje stanica koje će se u potpunosti snabdevati ekološkom strujom. „Vienn enerdži“ trenutno raspolaže sa 500 stanica na teritoriji Beča koje se nalaze u garažama, na parkiralištima, u blizini supermarketa i na aerodromu.

foto: Foto Christian Jobst/PID

Lokacije novih stanica biće određene na osnovu atraktivnosti okruženja, frekventnosti saobraćaja, mogućnosti priključenja na električnu mrežu i drugih kriterijuma sa ciljem da korišćenje električnog automobila u celom Beču bude praktično i sigurno.

Korišćenje stanica je jednostavno, uz pomoć kartice ili aplikacije preduzeća. Posle identifikacije vozilo počinje da se puni, a po završetku procesa korisnik o tome biva obavešten putem poruke na mobilnom telefonu. Maksimalno korišćenje stanice iznosi 3 sata.

„Grad Beč planira drastično smanjenje emisije ugljendioksida po stanovniku do 2030. godine i poboljšanje kvaliteta vazduha. Želimo da osiguramo zdravo odrastanje naše dece i u budućnosti. U ovom kontekstu ekološka mobilnost bez emisije štetnih gasova igra značajnu ulogu“, objašnjava Marija Vasilaku, vicegradonačelnica Beča.

Kurir.rs/K. A.

Foto sticklerfotografie.at

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track