AUSTRIJSKI POLITIČAR O SKANDALOZNOJ IZJAVI HERTE MILER: Traže da Srbija pljune na sebe!
Foto: Printscren Facebook

REAGOVANJE

AUSTRIJSKI POLITIČAR O SKANDALOZNOJ IZJAVI HERTE MILER: Traže da Srbija pljune na sebe!

Austrija -

BEČ - Kada ste gost u jednoj stranoj zemlji ne može na provokativan način, bez poštovanja, domaćina kolektivno da okarakterišete kao ratne zločince, rekao je funkcioner Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) David Štokinger povodom izjave nemačke književnice i nobelovke Herte Miler na Beogradskom sajmu knjiga.

"Kao neko ko je zainteresovan za politički razvoj u našem susedstvu, koje obuhvata, za nas Austrijance i region bivše Jugoslavije, koji je godinama u tim zemljama, posebno u Srbiji i Crnoj Gori lično i politički dobro umrežen, redovno čitam srpske medije. Moji prijatelji i ja ustanovili smo da se takozvane zapadne zamisli o vrednostima i politička gledišta u sve većoj meri u Srbiji bez pitanja i kritike preuzimaju", naveo je Štokinger u autorskom tekstu za frankfurtske Vesti.

foto: Marina Lopičić

"Kako, ako nije tako, jedna osoba, kao što je nemačka dobitnica Nobelove nagrade za književnost Herta Miler, na beogradskom Sajmu knjiga može da dobije platformu za prvorazredni skandal? Herta Miler je i do sada bila poznata po svojim antisrpskim stavovima", ističe austrijski političar. "Herta Miler je, u okviru jedne manifestacije, koju je organizovala Ambasada Nemačke, pozvana u Jugoslovensko dramsko pozorište kako bi razgovarala o svojim književnim delima, a ona je tu priliku istoristilla za svoj politički pledoaje, u kojem je Srbiji i srpskom narodu pripisala krivicu za ratove zbog raspada Jugoslavije.

Srpski narod ima krivicu i sa tom istinom Srbija danas mora da živi. Pored toga, da je to istorijski netačno, i samo prenošenje veštački kreirane jednostrane NATO i EU propagande devedesetih, to je, prema mom mišljenju, i zloupotreba gostoprimstva", naglasio je on.

"Treba ono, što je kroz propagandu, medije, ali i preko mnogih umetnika i intelektualaca devedesetih definisano kao 'istina' sada konačno da prihvati i Srbija", podvlači mladi austrijski političar. "Ovde je reč o duhovnoj hegemoniji. Srbi treba konačno da priznaju da su ratni zločinci i shvate da moraju da dozvole da budu 'evropeizovani' i 'demokratizovani'. To je naravno apsurd, jer svako, ko se objektivno informiše zna da istina van 'crno-belog' izgleda drugačije.

Zbog toga ovde imamo posla sa provokacijom, ako se uzme u obzir da je gospođa Miler građanka jedne NATO države, koja je direktno bila učesnik u ratu i koja je, suprotno međunarodnom pravu, u prvim redovima u jednom agresorskom ratu bombardovala, nastupala u glavnom gradu nekada napadnute zemlje", smatra Štokinger

"Ona je podržavala NATO agresiju 1999. Očigledno da i intelektualci nisu pošteđeni rezistentnosti na učenje. Ne treba tražiti od gospođe Miler nikakvu senzibilnost. Ona tačno zna šta radi i govori. Rat se dogodio tek pre par godina. Ovde je još jednom imperijalna duhovna hegemonija, širena pod plaštom kulture, a odgovorni u Beogradu trebalo bi da ozbiljno razmisle da li će ubuduće osobe kao Hertu Miler pozivati na tako važne tradicionalne manifestacije kao što je Sajam knjiga u Beogradu", zaključio je Štokinger.

Kurir.rs/K. A.

Foto Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track