SEBASTIJAN KURC PRIZNAO: Roditelji su želeli da idem drugim putem, a na čelu vlade želim dva puna mandata
Foto: EPA

iskreno

SEBASTIJAN KURC PRIZNAO: Roditelji su želeli da idem drugim putem, a na čelu vlade želim dva puna mandata

Austrija -

Mandatar za sastav nove austrijske vlade Sebastijan Kurc priznao je da su njegovi roditelji sigurno želeli, kako je rekao, drugačiji put od ovog kojim je on krenuo.

Kurc je, gostujući u emisiji nemačke televizijske stanice RTL poznatog voditelja Gintera Jauha, kazao da je, kada je sa 24 godine postao državni sekretar, i sam bio šokiran, ali i čitava austrijska javnost.

"Bila je duga borba za mene i moj tim dok nismo prešli sa mojih godina na sadržaje", priseća se on. I unutar njegove porodice, priznao je, na početku tog političkog puta nije bilo lako.

U razgovoru sa voditeljom RTL-a dominirajuća tema, pored činjenice da će biti najmlađi predsednik vlade u Evropi, bilo je zatvaranje balkanske rute.

"Bili smo mišljenja da neko mora napraviti prvi korak", kazao je Kurc, dodajući da Nemačka nije bila najžešći kritičar njegove odluke.

Sebastijan Kurc, foto: Printscreen Youtube

"U vreme zatvaranja rute nije bilo samo iz Nemačke, već iz cele Evrope otpora", istakao je on ukazujući da je akcija bila uspešna pošto su u mnogim zemljama političari promenili svoj kurs.

Kurc je ujedno kritikovao politiku EU prema izbeglicama ocenjujući da je ona bila ne samo nehumana, već su mnogi političari samo "olakšali" svoju savest time što nisu zatvarali granice.

Međutim zatvaranje granica, kako je uveren, bilo je potrebno, jer kada zemlje ne odlučuju onda odlučuju trgovci ljudima, što je vodilo ka hiljadama mrtvih duž izbegličkih ruta.

Na kraju ga je Jauh pitao da li može da zamisli život izvan politike na šta je Kurc kazao da sada ima 31 godinu, i da će čak iako ostane na vlasti dva mandata, imati nešto više od 40 godine, tako da ima još mnogo vremena pred sobom posle političkog delovanja.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track