KURC ISPUNIO ŠOKANTAN ZAHTEV FPÖ ZA ULAZAK U VLADU: Štrahe, kao strastveni pušač, tražio da se ukine odluka o potpunoj zabrani pušenja u restoranima!
Foto: Printscreen Facebook

kontra EU prakse

KURC ISPUNIO ŠOKANTAN ZAHTEV FPÖ ZA ULAZAK U VLADU: Štrahe, kao strastveni pušač, tražio da se ukine odluka o potpunoj zabrani pušenja u restoranima!

Austrija -

BEČ - Austrija će odustati od potpune zabrane pušenja u kafeima i restoranima kao deo koalicionog dogovora, saopštila je danas Slobodarska partija Austrije.

"Neće biti potpune zabrane pušnje u restoranima", objavio je na Tviteru Hajnc Kristijan Štrahe, predsednik Slobodarske partije Austrije (FPÖ).

Pušenje je bilo jedna od vrućih tema na dnevnom redu u pregovorima o sastavljanju vlade koje je sa FPÖ vodio mandatar Sebastijan Kurc. Dve stranke su potvrdile da su pregovori u završnoj fazi i i da se završetak očekuje ovih dana.

Štrahe, koji je strastveni pušač, zahtevao je da buduća koalicija promeni odluku o potpunoj zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima. Ta zabrana, trebalo je da stupi na snagu 1. maja 2018.

Austrija će tako biti jedna od poslednjih zemalja EU u kojima će moći da se puši u kafićima i restoranima. Međutim starosna granica za prodaju cigareta podignuta je sa 16 godina na 18.

Objava odustajanja od potpune zabrane pušenja je izazvala mnogobrojne reakcije, a odlazeća ministarka zdravlja Pamela Rendi-Vagner ju je osudila kao "ogroman korak unazad".

Po podacima Eurostata, u Austriji svake godine od posledica pušenja umre 13.000 ljudi. Sa 8,7 miliona stanovnika Austrija je treća u Evropi po broju pušača medju ukupnim stanovništvom.

Kurir.rs/Di prese

Foto printscreen Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIRI TV VESTI UŽIVO! Počinje obračun države sa kriminalom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track