PAO DOGOVOR O VLADI: Kurc nadležan za EU, vlada proevropska i protiv ulaska Turske u uniju
Foto: EPA/LISI NIESNER

PAO DOGOVOR

PAO DOGOVOR O VLADI: Kurc nadležan za EU, vlada proevropska i protiv ulaska Turske u uniju

Austrija -

BEČ - Buduća austrijska vlada, koju će činiti Narodna partija Austrije (OVP), mandatara Sebastijana Kurca i Slobodarska partija Austrije (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea, biće jasno proevropska, a nadležnost za EU imaće kancelar.

Budući koalicioni partneri postigli su evropsko-politički konsenzus, prema kojem Ministarstvo spoljnih poslova gubi evropsku agendu, koja prelazi u kabinet kancelara, a ujedno je naglašena privrženost EU, saznaje austrijski dnevnik Tiroler tagescajtung (TT).

foto: EPA/LISI NIESNER

U koalicionom sporazumu biće jasno vidljiva proevropska linija buduće vlade. Nadležnost za EU preći će u kabinet kancelara, to jest Kurca, pa će i njegov kabinet biti zadužen za predsedavanje Austrije EU u drugoj polovini iduće godine. Takođe OVP i FPO su se dogovorile da neće biti izjašnjavanja o mogućem istupanju Austrije iz EU.

Isto tako dogovoreno je da će se nastaviti sa potragom saveznika u postizanju konačnog obustavljanja pristupnih pregovora EU sa Turskom u korist evropsko-turskog susedskog koncepta.

foto: EPA/LISI NIESNER

O budućnosti EU OVP i FPO žele da pokrenu sveobuhvatnu debatu o reformama Unije. Takođe, koalicioni partneri žele da ubuduće zakoni EU budu vremenski ograničeni u smislu da prestanu da važe posle isteka roka ako se ispostavi da su nedelotvorni.

Nova vlada mogla bi još iduće nedelje da položi zakletvu, kako prognoziraju mediji, a nakon toga bi Kurc otputovao u Brisel gde bi razgovarao sa čelnicima EU i preneo im da će nova vlada nastaviti jasnim proevropskim kursom.

Kurir.rs/Tanjug

EPA/Lisi Niesner

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja