KURC O MIGRANTSKOJ KRIZI: Prisiljavanje država da prihvate izbeglice neće Evropu povesti napred!
Foto: EPA, Foto: EPA

PREDLAŽE OKONČANJE SISTEMA KVOTA

KURC O MIGRANTSKOJ KRIZI: Prisiljavanje država da prihvate izbeglice neće Evropu povesti napred!

Austrija -

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pozvao je na okončanje "neuspelih pokušaja" uspostavljanja sistema kvota za preraspodelu azilanata po zemljama Evropske unije i apelovao da se ulože novi napori da se izbeglicama pomogne u njihovim zemljama porekla.

U vreme kada je bio ministar spoljnih poslova, Kurc je oštro kritikovao odluku nemačke kancelarke Angele Merkel da otvori granice Nemačke za više od milion migranata u 2015. godini.

"Prisiljavnje država da prihvate izbeglice neće Evropu povesti napred. Migranti koji su krenuli za Evropu ne žele da idu u Bugarsku ili Mađarsku. Oni žele da idu u Nemačku, Austriju ili Švedsku", rekao je Kurc.

Umesto insistiranja na, kako je kazao, neuspeloj politici, Kurc poziva EU da podrži napore da se migrantima pomogne u njihovim zemljama porekla ili susednim državama.

"Ako to nije moguće, onda bi trebalo da im se pomogne u bezbednim oblastima njihovog kontinenta. EU bi trebalo to da podrži, pa čak i organizuje, i vojno pomogne", rekao je Kurc.

Rojters napominje da iz ovog dela intervjua, koji je list objavio, nije jasno na kakvu vrstu vojne pomoći Kurc tačno misli.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track