MINISTRI PONOVO POLOŽILI ZAKLETVU: Austrijska vlada i zvanično preuzela dužnost
Foto: EPA

FORMALNO

MINISTRI PONOVO POLOŽILI ZAKLETVU: Austrijska vlada i zvanično preuzela dužnost

Austrija -

Od danas poslepodne austrijska vlada je konačno i zvanično preuzela dužnost, pošto je deo ministara morao još jednom da položi zakletvu pred predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom.

Osam ministara, među kojima i vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe, moralo je da ponovo položi zakletvu zbog stupanja na snagu novog Zakona o ministarstvima, koji je doneo promene u resorima.

Prilikom prvog polaganja zakletve, krajem godine, ministri su preuzeli postojeća ministarstva od svojih prethodnika, ali je Zakonom o ministarstvima došlo do promene naziva ministarstava i nadležnosti, pa je bilo potrebno još jednom položiti zakletvu.

Ministarka za socijalna pitanja Beate Hartinger, pored i ranije postojećih nadležnosti za socijalna pitanja i rad, dobila je i agendu zdravstva.

Ministar obrazovanja Hajnc Fasman dobio je dodatnu nadležnost za univerzitete i vrtiće. Do skoro je sektor obrazovanja bio raspoređen na tri ministarstva.

Ministarka poljoprivrede Elizabet Kestinger dobila je dodatno i resor turizma, koji je do skoro bio u nadležnosti, kao i nauka u Ministarstvu privrede.

Ministarka privrede Margarete Šrambek dobila je nadležnost i za digitalizaciju.

foto: Profimedia

Ministar pravosuđa Jozef Mozer morao je da ponovo položi zakletvu pošto je zadužen i za reforme.

Ministar odbrane Mario Kunasek izgubio je resor sporta, koji je prešao u nadležnost vicekancelara Štrahea, koji uz to treba da brine i o javnoj administraciji.

Ceremonija ponovnog polaganja zakletve protekla je potpuno formalno, bez govora, kao i prijema.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track