VANDALIZAM U BEČU: Oskrnavljen spomenik herojima Crvene armije!
Foto: Printscreen Wikipedia

NIJE PRVI PUT

VANDALIZAM U BEČU: Oskrnavljen spomenik herojima Crvene armije!

Austrija -

BEČ - Spomenik herojima Crvene armije u Beču ponovo je oskrnavljen, na šta je reagovala Ambasada Rusije protestnom notom. U noći između 9. i 10. januara nepoznata lica su crnom bojom oskrnavili spomenik, koji se nalazi u centru Beča.

"Ambasada Rusije je zbog vandalizma uputila protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Austrije u kojem zahteva hitno uklanjanje štete, pronalaženje vinovnika i kažnjavanje u okviru austrijskih zakona, te i sprečavanje sličnih događaja u budućnosti", navodi se u saopštenju Ambasade.

Ambasada zahteva postavljanje video kamera koji bi nadzirale spomenik, podsećajući da ni u prošlosti austrijske vlasti nisu uspele da pronađu vandale.

Skrnavljenje ovog spomenika, koji je pod zaštitom države na osnovu Državnog sporazuma Austrije i savezničkih snaga, događa se gotovo redovno.

Do sada su zabeleženi takvi slučajevi 2014, 2016. i prošle godine.

Početkom 1990-tih je ovaj spomenik, koji je podignut 1945.godine, bio i povod za političku debatu.

Posle raspada bivšeg Sovjetskog saveza tadašnji odbornik i aktuelni vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe, maja 1992, zatražio je uklanjanje "trijumfalnog spomenika sa ideološkim simbolima jednog imperaijalističog osvajača". Ta namera je sprečena glasovima Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), Narodne stranke (OVP) i Zelenih.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Wikipedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: PSIHIJATRI REŠETALI ZORANA MARJANOVIĆA! Evo kako je odgovarao na njihova pitanja i šta misli o Jeleninom ubistvu?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track