BAČENI NA ASFALT I ZABORAVLJENI: Više od 2.000 dece bori se za goli život na ulicama Balkana
Foto: Fokus

Nevidljivi

BAČENI NA ASFALT I ZABORAVLJENI: Više od 2.000 dece bori se za goli život na ulicama Balkana

Planeta -
Zakoni koji se bave ovim fenomenom najčešće tretiraju decu koja se bave prosačenjem kao počinioce krivičnog dela, a oni su bukvalno prepušteni sami sebi

BANJALUKA/SARAJEVO - Više od 2.000 dece je u protekloj godini živelo i radilo na ulicama širom regiona, ukazuju danas banjalučke Nezavisne novine pozivajući se na podatke relevantnih organizacija.

Regionalna mreža za decu koja žive i(li) rade na ulici, koju čini 15 organizacija iz Albanije, Makedonije, Srbije i Bosne Hercegovine i koje vode 14 dnevnih centara, navode da se svakodnevno mogu videti deca ulice. Deca su obično izvan sistema socijalne i zdravstvene zaštite, prosjače, nisu uključena u obrazovni sistem, često su i pravno nevidljiva, a njihova svakodnevica se prvenstveno svodi na borbu za goli život.

"Nažalost, deca ulice nisu prepoznata kao posebna kategorija ni u jednoj međunarodnoj konvenciji, kao ni zakonodavstvu BiH, pa samim tim ne uživaju ni posebnu zaštitu. Ne postoje mehanizmi zaštite dece od prosjačenja ili eksploatacije kroz rad", objašnjava Almija Kapidžić iz organizacije "Save the children".

Nisu uključeni u sistem, pravno su nevidljivi, a svakodnevica im se svodi na borbu za goli život (Foto: Nebojša Mandić)
Nisu uključeni u sistem, pravno su nevidljivi, a svakodnevica im se svodi na borbu za goli život (Foto: Nebojša Mandić)

Zakoni koji se bave ovim fenomenom najčešće tretiraju decu koja se bave prosačenjem kao počinioce krivičnog dela, dodaje ona. Zbog toga što su stalno na ulici izloženi su brojnim opasnostima i rizicima, a i životi su im često ugroženi, navodi Kapidžićeva i pojašnjava da se intenzivno radi da vlasti na svim nivoima prepoznaju važnost odgovarajuće zakonske regulative i prednosti načina rada u prihvatnim centrima i unaprede sisteme socijalne zaštite.

Kroz prihvatnu stanicu "Nova generacija" iz Banjaluke, jedne od organizacija u skopu Regionalne mreže, u toku prošle godine prošlo je 69 maloletnika, od čega 35 mališana koja su na ulicu obično "gurnuta" iz ekonomskih razloga, ili su tamo dospela pokušavajući da pobegnu od svakodnevnih problema u porodici.

Inače, povodom 12. aprila, Međunarodnog dana dece ulice, Regionalna mreža okupila je u Sarajevu na konferenciji o dnevnim centrima više od 100 učesnika - stručnjaka iz regiona koji se bave pitanjima zaštite dece, ali i aktivista i predstavnika nevladinih organizacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track