BAJDEN POZVAO POROŠENKA: Hitno okončati tenzije sa Rusijom
Foto: Fonet

Zabrinuti

BAJDEN POZVAO POROŠENKA: Hitno okončati tenzije sa Rusijom

Planeta -

Američki potpredsednik Džozef Bajden i predsednik Ukrajine Petro Porošenko pozvali su u telefonskom razgovoru na brzo rešavanje sukoba sa proruskim snagama u trenutku kada su pojačane tenzije sa Moskvom, saopštila je Bela kuća u petak kasno uveče.

Bajden i Porošenko "izrazili su zabrinutost zbog nedavnog zaoštravanja sukoba na istoku Ukrajine, gde je kršenje primirja od strane kombinovanih ruskih i proruskih snaga na najvišem nivou od 2015. godine, uz često korišćenje teškog naoružanja", navodi se u saopštenju, javlja danas AFP.

Dva sagovornika su "ponovila potrebu za političkim i diplomatskim rešavanjem sukoba kroz punu primenu sporazuma iz Minska u čemu treba da učestvuju sve strane", dodaje Bela kuća.

Potpredsednik SAD rekao je predsedniku Ukrajine da su američki zvaničnici poslali poruku Rusiji da svet prati šta se dešava i podvukao potrebu za deeskalacijom situacije.

Bajden je, takođe, pozvao Ukrajinu na uzdržanost, navodi francuska agencija.

Porošenko je u četvrtak rekao da ne može da isključi mogućnost ruske invazije "punih razmera" u trenutku kada nasilje besni na istoku, usred optužbi da Rusija jača svoje vojne snage u regionu.

Pentagon je u petak saopštio da su dodatne ruske trupe duž granice sa Ukrajinom povezane sa redovnim vojnim vežbama.

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin u petak je doputovao na Krim kako bi tamo pojačao bezbednosne mere, podseća AFP.

Putin je po dolasku na Krim poručio da Moskva ne planira da prekine odnose sa Kijevom i da se nada da će u ukrajinskim vlastima prevladati zdrav razum.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track