BARAK OBAMA: Rusija i Iran podržavaju nelegitimni režim u Siriji

I dalje ne priznaje Asada

BARAK OBAMA: Rusija i Iran podržavaju nelegitimni režim u Siriji

Planeta -
Prema rečima predsednika SAD, ruski predsednik Vladimir "Putin smatra da ako i dalje bude radio isto što je radio posednjih pet godina, odnosno podržavao Asadov režim, problem će biti rešen

VAŠINGTON - Predsednik SAD Barak Obama izjavio je danas da i dalje postoje razlike u pristupu Vašingtona i Moskve principima i strategiji rešavanja konflikta u Siriji, kao i da Rusija i Iran podržavaju nelegitimni režim predsednika Bašara al Asada u Siriji.

Prema rečima američkog predsednika, Iran "radi više od onoga što je radio poslednjih pet godina, kao i Rusija".

"Njihov prioritet od početka je bio - jednostavno ćemo slati oružje i novac Asadu i on će moći da osujeti protivnike, a kada to nije funkcionisalo, oni su usmerili Hezbolah da ode i podupre ga i poslali su neke sopstvene vojne savetnike i ni to nije funkcionisalo", kazao je Obama.

"Sada su ušli Rusi, a Iran će poslati još ljudi, ali ni to neće uspeti jer pokušavaju da podrže režim koji u očima ogromne većine sirijskog naroda nije legitiman", rekao je Obama na zajedničkoj pres konferenciji sa južnokorejskom predsednicom Park Geun-hje, preneo je AFP.

"Njihova osnovna teorija o rešenju za Siriju nije funkcionisala i neće funkcionisati", kazao je Obama. Prema njegovim rečima, između Rusije i SAD "za sada je postignuto razumevanje samo o snižavanju konfliktnog potencijala", preneo je TASS.

"Jedino razumevanje koje je postignuto jesto o tome kako da snizimo konfliktni potencijal u slučaju da se naši i njihovi avioni nađu na jednom mestu u vazduhu nad Sirijom", kazao je Obama.

Prema rečima predsednika SAD, ruski predsednik Vladimir "Putin smatra da ako i dalje bude radio isto što je radio posednjih pet godina, odnosno podržavao Asadov režim, problem će biti rešen".

SAD smatraju da je građanski rat u Siriji magnet za ekstremiste koji može da nestane samo dostizanjem političkog rešenja koje će rezultirati jednom legitimnom i reprezentativnom vladom, kazao je šef Bele kuće. Obama je rekao da na taj način "razumevanje o stratetiji nema".

"Međutim, nadam se da će nastavkom dijaloga i kada Rusija shvati da bombardovanje nije put za mir u Siriji, biti dostignut napredak", kazao je Obama, a prenosi ruska agencija. AFP navodi da je Obamina izjava data u trenutku kada Rusija sprovodi vazdušnu operaciju "podrške Asadu" i "američki zvaničnici tvrde da čak 2.000 Iranaca i snaga koje Iranci podržavaju, pomažu režimskoj vojsci u ofanzivi u blizini Alepa".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track