BERLINSKI ZID NA BLISKOM ISTOKU: Saudijska Arabija diže 1.000 km dugu oogradu protiv ISIL
Foto: Printskrin

Odbrana od džihada

BERLINSKI ZID NA BLISKOM ISTOKU: Saudijska Arabija diže 1.000 km dugu oogradu protiv ISIL

Planeta -
Kilometri žičanih ograda i jarkova, isprekidanih stražarskim tornjevima, treba da zaštite naftom bogatu kraljevinu od džihadista

RIJAD - Saudijski kralj Abdulah bin Abdulaziz al Saud diže "Berlinski zid" prema Iraku, odakle su džihadisti ISIL prošle godine dva puta napali njegove vojnike.

Niz žičanih ograda i jaraka, isprekidanih stražarskim tornjevima, treba da zaštite naftom bogatu kraljevinu od invazije džihadista Islamske države.

Višeslojna barijera protezaće se saudijskom granicom od Jordana do Kuvajta, a u njen sastav ulazi 78 kontrolnih tornjeva, osam komandnih centara, 10 vozila za nadzor i 32 centra za brzu reakciju u kritičnim situacijama. Barijera će se sastojati od jarka, dvee ograde i patrolnog puta, koji će povezivati stražarske tornjeve i komandne centre. Na ogradama će biti postavljene sofisticirane kamere i radari, koji mogu da otkriju čoveka na udaljenosti od gotovo 20 kilometara, a vozilo na 40 kilometara.

ISIL smatra Saudijsku Arabiju izdajicom islama zato što je povezana sa Zapadom, zbog čega je ta teroristička organizacija pozvala "usamljene vukove" da napadaju saudijsku pograničnu policiju, šiitsku manjinu i strance. Širenje ISIL moglo bi da označi kraj saudijskog režima, kojeg džihadisti smatraju dekadentnim i korumpiranim.

Glavni cilj ISIL je da zauzmu Saudijsku Arabiju, mesto rođenja islama i dom dva sveta mesta - Meke i Medine.

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja