BEZ NJE NE BI BILO REVOLUCIJE: Preminula najveća ljubav Fidela Kastra
Foto: Profimedia

Jedna od najlepših Kubanki

BEZ NJE NE BI BILO REVOLUCIJE: Preminula najveća ljubav Fidela Kastra

Planeta -
Pre početka čuvene revolucije, Revuelta je dala svu svoju ušteđevinu - 6.000 pezosa kako bi podržala njegov pokret, a kasnije je prodala i sav svoj nakit, dok je za pobunjenike sašila uniforme

Kubanka Natalija Revuelta, koja je Fidelu dala sav novac i nakit kako bi pokrenuo revoluciju, preminula je u 89. godini.

Revuelta je bila jedna od najlepših žena na Kubi, sa zelenim očima i plavom kosom, mamila je uzdahe gde kod se pojavljivala.

U vreme kada je upoznala Kastra, bila je udata za hirurga koji je bio 20 godina stariji od nje. Iz afere sa Fidelom je dobila ćerku Alinu, koja je kasnije postala žestoki kritičar oca.

Pre početka čuvene revolucije, Revuelta je dala svu svoju ušteđevinu - 6.000 pezosa kako bi podržala njegov pokret, a kasnije je prodala i sav svoj nakit, dok je za pobunjenike sašila uniforme.

Kada je Kastro završio u zatvoru, počelo je njihovo dopisivanje, a iz pisama ovog para se najbolje može videti njihova ljubav.

"Gorim, piši mi, ne mogu bez tvojih pisama. Hteo sam da te zamolim da ne koristiš pisaću mašinu, već da ih ručno pišeš. Volim tvoj rukopis, tako je delikatan, ženstven i nepogrešiv", napisao je Kastro 1954. godine.

Ovo su inače veoma retki trenuci nežne strane vođe revolucije. Po izlasku iz zatvora je otišao u Meksiko i pitao Revueltu da se uda za njega i preseli, ali je ona to odbila.

Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja