Biografija otpora: Evo zašto Rodrigo Duterte "prezire" Ameriku
Foto: Reuters

Decenijska netrpeljivost

Biografija otpora: Evo zašto Rodrigo Duterte "prezire" Ameriku

Planeta -

Duterteova ideološka misao formirala se tokom studija, a odlučujući uticaj izvršio je jedan prognani politički lider

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte pokazao se kao veoma neobičan lider. Od kada je stupio na predsedničku dužnost, Duterte privlači ogromnu pažnju medija, piše Newsweek.rs. Prvo su razlog bile neverovatne mere obračunavanja sa kriminalom i narko dilerima, zatim je usledio još veći šok - udaljavanje od SAD koja je decenijski saveznik ostrvske zemlje - a sve je kulminiralo pružanjem ruke prijateljstva Kini.Zemlje članice ASEAN-a bile su veoma iznenađene Duterteovom diplomatskom eskapadom. Filipinsko okretanje leđa jedinom strateškom partneru koji može da u određenoj meri obuzda Kinu u Južnom kineskom moru unelo je novi nemir u jugoistočnu Aziju.

Foto: Reuters, Rodrigo Duterte i Si Đinping
Foto: Reuters, Rodrigo Duterte i Si Đinping

Iako potiče iz porodice koja se slobodno može nazvati političkom dinastijom, Duterte je odrastao uz jak nacionalistički naboj i tvrdi da sebe ne smatra pripadnikom filipinske elite. Na njegovu ideološku misao odlučujući uticaj je izvršio Hose Marija Sison, prognani osnivač Komunističke partije Filipina (KPP). Sison je u Duterteu tokom studija posadio seme otpora i prezira prema onome što je smatrao američkim imperijalizmom.Kada je 1980ih Duterte završio univerzitet i postao advokat, na vlasti je bio diktator Ferdinand Markos. Duterte je bio njegov žestok protivnik i godinama je radio na spajanju stranih novinara sa komunističkim liderima iz podzemlja.

Foto: Reuters, Rodrigo Duterte
Foto: Reuters, Rodrigo Duterte

Do 1988. godine, Duterte je postao gradonačelnik grada Davao u istoimenoj provinciji u kojoj je Duterteov otac prethodno bio guverner. U Davau se Duterte udružio sa paravojskom Alsa Mala koja se borila protiv revolucionarnih oružanih grupa. Vođa Alsa Male bio je Franko Kalida, čiji mlađi brat Hose je danas general i velika pristalica Duterteove kampanje protiv dilera. Od kada je prvi put stupio na političku poziciju do danas, paravojne formacije povezane sa Duterteom već su ubile stotine operativaca povezanih sa pobunjeničkim organizacijama. Takva biografija obezbedila je Duterteu poštovanje većine Filipinaca, koji smatraju da su "zakon i poredak" njegov glavni prioritet.

Foto: Reuters, Racije u Manili
Foto: Reuters, Racije u Manili

Zbog toga ne čudi što je Duterteov prezir prema SAD naglo ojačao 2002. godine kada su američki federalni agenti navodno pomogli "lovcu na blago" Majklu Mejringu da pobegne iz zemlje, nakon što je slučajno detonirao eksplozivnu napravu u svojoj hotelskoj sobi u Davau. Zbog glasnih kritika, budućem lideru Filipina je tada zabranjen ulazak u SAD.Duterte je nastavio sa oštrom retorikom protiv SAD od kada je postao predsednik. Međutim, od kada je prekinuta vojna saradnja, filipinski predsednik pokušao je da smiri situaciju rekavši kako "nije želeo da prekine sve odnose".Pitanje sada jeste koliko dugo će Filipincima biti važniji obračun sa kriminalom od odnosa sa SAD, o kojima narod Filipina, kako je poznato, ima veoma idealizovanu sliku.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Rusija objavila fotografije: Ovako izgleda najmoćnije oružje sveta (FOTO)Prvi svetski rat u boji: Kako se nemačka vojska spremala za rat (VIDEO)Šef američkih obaveštajaca upozorava: Putin će obarati avione SAD u Siriji, ako...Kad ne može nuklearno: Iran napravio samoubilački dron (FOTO, VIDEO)Ulažu preko 10 milijardi: Kinezi pretvaraju rusko čudo prirode u svetski turistički centar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track