BIVŠI ISLAMISTA: Mladi muslimani sa Zapada postaju ekstremisti zbog nemanja seksa
Foto: Printscreen

U džihad zbog seksa

BIVŠI ISLAMISTA: Mladi muslimani sa Zapada postaju ekstremisti zbog nemanja seksa

Planeta -
Veliki broj muslimana pristupa Islamskoj državi jer želi seks, tvrdi bivši islamista Alijas Karmani, danas sveštenik u Bradfordu koji putuje Ujedinjenim Kraljevstvom i drži propovedi

Karmani, koji je i sam iskusio radikalizaciju u mladosti, kaže da su muslimanski tinejdžeri izloženi riziku je se osećaju izolovanim u "seksualizovanom" društvu. Oni zameraju mladima sa zapada slobodu intimnih odnosa, prenosi portal Index.hr.

- U seksualizovanoj kulturi poput britanske, muslimani se često osećaju kao autsajderi jer im konzervativne vrednosti u njihovoj zajednici ne dozvoljavaju da razgovaraju o seksu, što vodi prema 'pravom osećaju mržnje.

" Sve je to o seksu... Ti momci samo žele devojke. To je to - izjavio je Karmani gostujući na ITV.

- Ako si vaspitan u skladu sa pravilom da ne možeš da imaš seks pre braka, da ne možeš da imaš devojku... da je to nešto što izaziva veliku štetu i greh, to je velika zabrana za osobu i ako rasteš u seksualizovanom društvu, postoji pravi osećaj mržnje jer to ne možeš da imaš - priča Karmani.

Karmani je dodao da svoja putovanja Britanijom koristi da bi se sastao s mladim muslimanima i njihovim porodicama i podstakao roditelje da iskažu ljubav i ponos svojoj deci, kako se ona ne bi osećala izolovano i bila manje ranjiva vrbovanju grupa poput Islamske države.

ITV je u dokumentarcu intervjuisao nekolicinu bivših ekstremista u nastojanju da otkrije razloge i povode zbog kojih mlade ljude privlači ideja džihada. Film je emitovan nakon što se sedamnaestogodišnji Talha Asmal razneo u samoubilačkom napadu u Iraku i tako postao najmlađi britanski samoubica.

http://www.youtube.com/watch?v=pfGQhCHJklk

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track