BIZNIS INSAJDER: Evo šta je zaista Putin radio kao oficir KGB u Drezdenu! Iznenadićete se...
Foto: AP

Operativac iz Kremlja

BIZNIS INSAJDER: Evo šta je zaista Putin radio kao oficir KGB u Drezdenu! Iznenadićete se...

Planeta -
Inače se o tom periodu Putinovog života i ne zna puno obzirom da sam nikad nije o tome pričao, a ne postoje nikakvi podaci u KGB koji sadrže takve informacije

Ruski predsednik Vladimir Putin kao agent ruske tajne službe KGB radio je u Drezdenu, ali njegov posao bio je totalno rutinski, bezvezan, a uloga prilično nevažna, piše Biznis insajder.

Stručnjaci sa instituta u Brukingu Fiona Hil i Kliford Gedi u svojoj su knjizi: “Gospodin Putin, operativac iz Kremlja” opisali su period života ruskog predsednika dok je bio u Drezdenu.

Inače se o tom periodu Putinovog života i ne zna puno obzirom da sam nikad nije o tome pričao, a ne postoje nikakvi podaci u KGB koji sadrže takve informacije.Jedna od verzija je da je Putinov zadatak bila krađa tehnoloških izuma , što i nije ništa čudno obzirom da je poznato da je KGB krao tehnološke tajne gdje god i kad god je to mogao. Ako su neki od izuma ikada biti ukradeni u Drezdenu, budite uvereni da su iza toga stajali Putin i njegovi kolege, piše u knjizi.

S druge strane, navodi se kako je Putin zapravo bio na tajnom zadatku zapošljavanja najviših funkcionera u istočnoj nemačkoj Komunističke partije i tajne policije Štazi. Cilj je bio osigurati njihovu podršku reformistima i perestrojkama, koji su u Moskvi činili opoziciju.

Putin je imao i zadatak kontaktiranja, zapošljavanja ljudi iz Istočne Nemačke koji su imali rodbinu u Zapadnoj, što je bilo u opisu poslova svih agenata KGB.

Iako je bio izvan događanja u SSSR, u Drezdenu se našao u najboljem mogućem trenutku, na kraju osamdesetih. Iz prve ruke je mogao videti šta se događa u Istočnoj Nemačkoj. Obzirom da se u hijerarhiji KGB nije nalazio na visokoj poziciji mogao je da prati i da pokuša da razum pobune unutar nemačke opozicije, njihove motive, prednosti i slabosti, što mu je vrlo verojatno kasnije u životu koristilo.

POZIRA KAO POTPUKOVNIK

Podsetimo takođe o da je Oleg Kalugin, bivši KGB oficir i oštar kritičar ruskog predsednika, izjavio da Putin samo pozira kao potpukovnik KGB.

Kalugin takođe tvrdi da je Putin direktno nadgledao ratne zločine u Čečeniji i opstruirao istragu glavnog državnog tužioca o masovnoj korupciji u Kremlju.

Prema njegovim rečima, Putin je bio "samo major" u KGB-u, koji je napustio 1991. godine.

KAKO RAZUMETI PUTINA

O njegovom boravku u Drezdenu se pisalo i iz ugla jedne dramatične noći od pre 25 godina.

Onaj ko želi da shvati današnje ponašanje Vladimira Putina, mora da zna i priču šta mu se dogodilo tada piše BBC u priči o ruskom predsedniku.

Dramatični događaji dogodili su se 5. decembra u Drezdenu, nekoliko nedelja nakon pada Berlinskog zida kada je komunistički režim u toj državi već bio na izdisaju. Narod je upao u sedište istočnonemačke tajne policije Štazi, a mala grupa demonstranata odlučila je da krene prema lokalnom sedištu sovjetske tajne službe KGB.

Foto: AP
Foto: AP

"Stražar na vratima odmah je ušao u kuću", kazao je jedan iz grupe demonstranata Zigfrid Danat. Ali, nedugo zatim je iz sedišta izašao drugi KGB-ovac i upozorio ih da ne pokušavaju da upadnu u kuću.

"Moji "drugovi" su naoružani i imaju dozvolu za korišćenje oružja u krajnjoj nuždi", kazao je KGB-ovac, što je uverilo grupu da se povuče.

Ali, i član tajne službe znao je da je situacija i dalje opasna. Posle je i rekao da je od tenkovske jedinice Crvene armije tražio zaštitu u tom trenutku.

Odgovor na taj zahtev promenio mu je život i potpuno ga razočarao.

"Ništa ne možemo bez naredbe iz Moskve. A iz Moskve ćute", rekao mu je glas s druge strane telefonske linije.

Fraza "Moskva ćuti" od tada ga je proganjala, a potom je on postao ta "Moskva". Naravno, agent KGB koji je smirio demonstrante u Drezdenu bio je sadašnji ruski predsednik Vladimir Putin koji poslednjih godina prkosi Zapadu, vodi rat u Ukrajini kojoj je oteo i poluostrvo Krim.

"Mislim da je taj događaj ključan za razumevanje Putina", kazao je nemački biograf ruskog predsednika Vladimira Putina, Boris Rajhšuster i dodao kako bismo gledali potpuno drukčijeg Putina da nije bilo te epizode u Istočnoj Nemačkoj.

(Telegram.hr/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track