BLISKI ISTOK PRED EKSPLOZIJOM: Islamska država pred vratima Izraela
Foto: AP

Upozorenje

BLISKI ISTOK PRED EKSPLOZIJOM: Islamska država pred vratima Izraela

Planeta -
Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus upozorio je danas da izraelsko-palestinski sukob može eksplodirati " u svakom trenutku" i da ekstremistička organizacija Islamska država može da se umeša u svako doba

TEL AVIV - Fabijus je rekao grupi novinara u sedištu UN u Njujorku da "ako i kada eksplodira, to je vrlo, vrlo, vrlo problematično za ceo region i svet".

On je objasnio da "svaka radikalna grupa", posebno u Gazi, može da iskoristi činjenicu da je mirovni proces u ćorsokaku i da bi bilo za žaljenje ako bi Islamska država "najradikalnija od svih radikala" iskoristila to kao pretekst za nasilje.

Šef francuske diplomatije je rekao da je diskutovao o mogućnosti da se pokrene izraelsko-palestinski mirovni proces sa ključnim liderima tokom nedavne posete Bliskom istoku, koja je uključila sastanke s izaslanicima Arapske lige, egipatskim predsednikom, jordanskim kraljem, palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom.

Fabijus je sugerisao da se novo međunarodno telo, koje bi uključilo arapske zemlje, formira kako bi se podstaklo postizanje mirovnog sporazuma, rekavši da bi "to mogla biti neka vrsta četvorke plus", preneo je Asošijeted pres.

Četvorka bliskoistočnih mirovnih posrednika, koja uključuje SAD, Evropsku uniju, Ujedinjene nacije i Rusiju, osnovana je 2002.godine kako bi pokušala da posreduje okončanju decenijskog sukoba i ohrabri osnivanje palestinske države.

Međutim, poslednja runda pregovora pod posredstvom SAD doživela je krah u aprilu prošle godine i nema izgleda za obnovu nakon formiranja nove Netanijahuove vlade. Fabijus je rekao da pregovori nikada nisu zasključeni, jer je vrlo teško za svaku stranu da učini poslednji kompromis.

Ako bi se uključili Arapi, koji nisu deo četvorke, u međunarodno telo, to bi pomoglo završetku, jer su oni ključni igrači u regionu, ocenio je Fabijus. On je rekao da je diskutovao o toj ideji i francuskom predlogu za moguću rezoluciju Saveta bezbednosti UN da se odredi okvir pregovora tokom njegove posete i da je "bilo vrlo pozitivnog dočeka s arapske i posebno palestinske strane.

On je rekao da je Netanijahu bio "teži" i da je istakao da Izrael neće nikakav "međunarodni diktat". Fabijus je naglasio da je rezolucija "sredstvo, a ne kraj sam po sebi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track