BOKA KOTORSKA: Uplovio najjači ratni brod NATO u Jadranu
Foto: Reuters

Kavur se usidrio

BOKA KOTORSKA: Uplovio najjači ratni brod NATO u Jadranu

Planeta -
Brod je dugačak 244, a širok 39 metara, sa deplasmanom od oko 30.000 tona. U brodu se nalazi hangar, površine 2.800 kvadratnih metara, u koji mogu da stanu 24 tenka i 50 oklopnih borbenih vozila
1 / 2 Foto: Reuters

PODGORICA - Nosač aviona italijanske ratne mornarice "Kavur" uplovio je u vode crnogorskog Jadrana i ostaće do 21. novembra. Reč je o admiralskom brodu ratne flote Italije i to je najjači površinski ratni brod NATO na istočnom Mediteranu, preneli su podgorički mediji.

Brod je dugačak 244, a širok 39 metara, sa deplasmanom od oko 30.000 tona. Namenjen je za kontrolu mora, amfibijske i ekspedicione zadatke, operacije održavanja mira na moru, neborbenu evakuaciju i spasavanje nakon prirodnih katastrofa. Može se koristiti i za borbene podrške amfibijskim operacijama i snagama na kopnu, kao i za uništavanje ciljeva na moru i u vazduhu.

U brodu se nalazi hangar, površine 2.800 kvadratnih metara, u koji može da stane do 24 tenka i 50 oklopnih borbenih vozila. Brod je porinut 2004. godine. Ranije je učestvovao u operacijama spasavanja postradalih u zemljotresu na Haitiju.

Neki crnogorski mediji su ranije preneli mišljenja pojedinih vojnih analitičara da gostovanje ratnog broda NATO u crnogorskim vodama Jadrana ima veze sa onim što se dešava u Ukrajini, a posebno sa reakcijama Rusije na kritike njenog ponašnja u toj zemlji i na moguće širenje NATO-a u Evropi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track