BOKO HARAM OPET NAPADA: Masakrirali celo ostrvo u jezeru Čad i odveli u roblje žene i decu
Foto: Printscreen Yt

Krvavi do ramena

BOKO HARAM OPET NAPADA: Masakrirali celo ostrvo u jezeru Čad i odveli u roblje žene i decu

Planeta -
Seljani su spas tražili u jezeru, pa su ih ubijali kad promole glavu iz vode da udahnu, a mnoge su žive spaljivali po kućama

ABUDŽA - U napadu na ostrvo Karamga, na jezeru Čad, tokom vikenda, pripadnici terorističke grupe Boko Haram pobili su brojno stanovništvo - kako one koji su pokušali da nađu spas u vodama jezera, tako i one koji su se posakrivali po kućama i tu bili živi spaljeni, saopštili su danas preživeli.

Po dolasku na ostrvo u ranim jutarnjim satima 25. aprila, pripadnici Boko Harama su se prvo obračunali sa nigerijskim vladinim snagama koje su zatekli nespremne i naneli im velike gubitke, da bi potom krenuli da ubijaju stanovništvo, prenosi AFP.

Lokalni ribar, Umar Jerima, koji se spasao sakrivši se u visokoj travi na obodu jezera, svedoči kako su teroristi pucali u svaku glavu koja bi se pojavila iz vode uzvikujući "Alahu akbar", posle čega su zapalili celo selo. Pripadnici Boko Harama su se povukli tek oko podneva, pošto je počeo da ih bombarduje jedan nigerijski vojni avion, a sa sobom su poveli i jedan broj žena i dece, napominje Jerima.

Ofanziva Nigerije, Nigera, Čada i Kameruna pokrenuta u februaru, kako tvrde zvaničnici tih zemalja, imala je veliki uspeh i povratila znatan broj sela i gradova koje su držali teroristi, ali eksperti procenjuju kako je Boko Haram pronašao nova skrovišta u udaljenim enklavama iz kojih dejstvuje.

U napadima Boko Harama od 2009. godine poginulo je više od 13.000 ljudi, uglavnom na severu Nigerije, ali su od 2013. godine ti napadi bili sve češći i u susednim državama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track