(VIDEO) BORBA ZA VLAST NA NEBU: Rusi predstavili svog superlovca prvi put u javnosti
Foto: Printskrin

Ponos ruske avijacije

(VIDEO) BORBA ZA VLAST NA NEBU: Rusi predstavili svog superlovca prvi put u javnosti

Planeta -

U čast Dana avijacije ruske vojske, tamošnje ministarstvo odbrane objavilo je prvi zvanični snimak superlovca pete generacije PAK FA suhoj T 50.

Vlada je pustila snimak koji pokazuje suhoj PAK FA T-50 u akciji sa MIG-29KUB i Su-35S. Iako se T-50 vidi na svega nekoliko trenutaka, t o je dovoljno da se vidi kakvu kamuflažu su odabrali ruski inženjeri za model koji ruska avijacija smatra svojim ponosom.

Novi ruski bombarder razvijen je u najvećoj tajnosti u sklopu modernizacije oružanih snaga zemlje, zamišljen je kao konkurencija američkim lovcima pete generacije F-22 Raptor i F-22 Raptor.

Jedan avion košta 50 miliona dolara, što ga čini daleko jeftinijim u odnosu na američki model F-22 čija je cena 339 miliona ili F-35 koji košta 178 miliona.

via GIPHY

Ono što mu zameraju je to što je nasledio motor od modela Su-35S koji je smatra lovcem 4++ generacije, odnosno, između četvrte i pete generacije.Njegova osnovna namena je da bude lovac presretač. Smanjene je uočljivosti, što treba da mu omogući neprimećenost od protivničkih radara i drugih senzora, tokom operacija u vazdušnom prostoru. Mogućnost letenja nadzvučnom brzinom, u režimu rada motora bez dopunskog sagorevanja, odnosno superkrstarenje, stvara mu veliku prednost u borbi za prevlast u vazdušnom prostoru.

Prvi uspešan test, model je već prošao 2010. godine. Plan je da od 2016. bude sastavni deo ruske avijacije.

(Businessinsider)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track