BRISEL: EU odbacuje optužbe da ne rešava krizu sa migrantima
Foto: Reuters

Problemi

BRISEL: EU odbacuje optužbe da ne rešava krizu sa migrantima

Planeta -
Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer izjavio je da EU nedovoljno brzo reaguje na izbegličku krizu

BRISEL - Evropska komisija (EK) je pokušala danas da se odbrani od optužbi nemačkog ministra unutrašnjih poslova Tomasa de Mezijera da nedovoljno brzo reaguje na krizu s migrantima. Mezijer je u četvrtak izjavio da je "neprihvatljivo da institucije EU nastave da rade sadašnjim usporenim tempom" u traženju zajedničkog rešenja za krizu.

Tomas de Mezijer, Foto: Reuters
Tomas de Mezijer, Foto: Reuters

U današnjem odgovoru Mezijeru, evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos je rekao da je EK tokom leta radila dan i noć kako bi pružila finansijsku podršku državama članicama da organizuju "hot spotove" i ubrzaju proceduru za povratak. Hot spotovi predstavljaju centre u kojima se donosi odluka da li su novodošavši u zemlje EU izbeglice koje beže od rata ili ekonomski migranti u potrazi za poslom koji moraju da budu vraćeni u svoje zemlje.

Dimitris Avramopulos, Foto: Reuters
Dimitris Avramopulos, Foto: Reuters

De Mezijer je izjavio da se nada da će takvi centri biti do kraja godine operativni u Grčkoj i Italiji, zemljama koje podnose najveći teret izbegličke krize. EK je, takođe, bila neprijatno iznenađena jučerašnjom najavom francuskog ministra unutrašnjih poslova Bernara Kazeneva da će ministri unutrašnjih i spoljnih poslova zemalja članica sredinom oktobra da se sastanu u Parizu kako bi razgovarali o tome kako odgovoriti na ogroman priliv migranata i izbeglica na granicama Unije.

Čekajući trajekt koji treba da zbrine azilante, Foto: Profimedia
Čekajući trajekt koji treba da zbrine azilante, Foto: Profimedia

Odluka koju su donele vlade francuske i nemačke bez širih konsultacija s ostalima, učinila je podozrivim Brisel koji upozorava na potrebu da se slede normalni kanali EU, odnosno da se predlozi upućuju državama članicama i Evropskom parlamentu. Avramopulos i potpredsednik EK Frans Timermans bi trebalo da se 31. avgusta sastanu sa Kazanevom u Kaleu, odakle hiljade migranata pokušavaju da se domognu Britanije.

Migranti u Kaleu, Foto: Profimedia
Migranti u Kaleu, Foto: Profimedia

"Koristim priliku da ponovim kako Šengen nije nešto oko čega se može pregovarati i da sloboda kretanja predstavlja fundamentalno pravo u EU", stoji u Avramopulosovom saopštenju. "Nikada ne smemo da zaboravimo da govorimo o ljudskim bićima, osobama čije dostojanstvo mora da se poštuje, čija je zaštita našta moralna i pravna obaveza", ističe Avramopulos.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja