BRITANSKA TINEJDŽERKA UBIJENA U SIRIJI: Gledala pogubljenje Samre iz BiH, sačekala je zla sudbina
Foto: Printscreen YT

Srmt u leglu džihadista

BRITANSKA TINEJDŽERKA UBIJENA U SIRIJI: Gledala pogubljenje Samre iz BiH, sačekala je zla sudbina

Planeta -

Jedna od tri tinejdžerke, koje su prošle godine napustile London da bi se priključili Islamskoj državi, poginula je u, kako se veruje, vazdušnim udarima u Siriji.

U pitanju je Kadiza Sultana (16) koja je sa još dve drugarice u februaru otišla da se pridruži ekstremističkoj organizaciji.

Advokat Tasnim Akundži je Rojtersu rekao da je porodica saznala pre nekoliko nedelja u Raki da je Kadiza Sultana poginula.

BBC navodi da se veruje da je ona poginula u vazdušnim udarima u Siriji. Sultana je sa dve drugarice poletela sa londonskog aerodroma Getvik 17. februara prošle godine.

Kadiza koja je tragično nastradala, pokušala je da pobegne džihadistima kada je svedočila sceni javnog premlaćivanja Samre Kešinović (17), austrijsku tinejdžerku bosanskog porekla, koja je izjavila da želi da se vrati kući.

Kao i mnoge devojčice kojima su džihadisti isprali mozak i namamili ih u Siriju, Samra je ubrzo uvidela da život u kalifatu nije onakav kakvim ga je zamišljala. Služila je kao seksualna robinja, a završila tragično - premlaćivanjem čekićem.

Porodica devojčice iz Britanije saznala je pre nekoliko nedelja da je Kadiza Sultana poginula.

"Kadiza je pokušala da pobegne odmah pošto je Sama uhvaćena u istom pokušaju, posle čega je brutalno pogubljena u javnosti. Ukoliko sazna da hoćete da pobegnete i uhvati vas, bićete surovo kažnjeni", rekao je advokat devojčicine porodice.

Kadiza je brzo shvatila gde se nalazi i pokušavala je da pobegne. Kontaktirala je svoju porodicu i rekla kako se kaje i želi da se vrati, jer je Islamska država "leglo zveri". Nažalost, sačekala je ista sudbina kao i njenu drugaricu.

Kadiza Sultana je godinu i po dana živela među džihadistima u Siriji, gde je otišla sa drugaricama Amirom Bejs i Šamimom Begum, i to kada su imale samo 15 godina. Sultana je poginula, ali su njene drugarice i dalje uz džihadiste.

One su u Siriju otišle kako bi se udale za džihadiste koji su ih vrbovali putem interneta. Kadiza se udala za somalijskog teroristu koji je čak imao i američki pasoš, a poginuo je u vazdušnom napadu krajem prošle godine.

(Tanjug/ Dejli Mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track