BRITANSKO MINISTARSTVO: Ne putujte u Tunis, Egipat, Tursku, Francusku i Španiju!
Foto: Profimedia

Opasnost od terorizma

BRITANSKO MINISTARSTVO: Ne putujte u Tunis, Egipat, Tursku, Francusku i Španiju!

Planeta -
Britansko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je mapu na kojoj je popularne turističke destinacije rangiralo prema riziku od terorističkih napada, posle ubistva 38 ljudi na plaži u letovalištu Sus u Tunisu, od kojih su najmanje 30 Britanci

LONDON - Na mapi su crvenom bojom, kao najrizičnije obeležene Tunis, Egipat, Turska, Francuska i Spanija, a naradžastom, kao manje rizične, Grčka i Italija.

Još niži stepen rizika procenjen je u Hrvatskoj, Austriji i Bugarskoj, koje su obeležene žutom bojom, a najniži u Švajcarskoj, označenoj zelenom, preneo je "Dejli mejl".

U međuvremenu, Ministarstvo spoljinih poslova Italije izdalo je saopštenje u kojem svojim državljanima savetuje koje zemlje treba izbegavati, a u koje treba putovati uz dozu opreza zbog mogućih terorističkih napada, a među ovim poslednjima su i zemlje zapadnog Balkana, uključujući Srbiju.

Analizijući interaktivnu mapu objavljenu na portalu Corriere.it, mediji u regionu navode da se jednake mere preporučuju za sve Italijane koji žele da otputuju u bilo koju zemlju zapadnog Balkana.

Foto: AP
Foto: AP

Na karti su zemlje, u zavisnosti od stepena opasnosti od terorizma, obojene u tri različite boje: žutu - "Putovati sa oprezom", naradžastu - "Ne putovati ukoliko nije neophodno" i crvenu - "Ne preporucuje se", dok su sve ostale, u kojima ne postoji "poseban rizik", obojene u zelenu boju.

Italijansko ministarstvo unutrašnjih poslova označilo je Crnu Goru i kao potencijalnu tačku odakle bi teroristi mogli da uđu u Italiju. Zvanični Rim navodi da je uključio luke Ankona i Bari na listu eventualnih meta terorističkih napada. Lokalne uprave pozvane su na maksimalnu opreznost, uz preciziranje da su italijanske luke potencijalne tačke ulaska terorista iz Albanije, samoproglašenog Kosova i Crne Gore, odnosno čvorišta rute kojom novoregrutovani teroristi putuju ka zaraćenim zonama u Siriji i Iraku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track