BRUKA U MAKEDONIJI: Evropska unija protestuje zbog prisluškivanja ambasadora!
Foto: Shutterstock

preterali

BRUKA U MAKEDONIJI: Evropska unija protestuje zbog prisluškivanja ambasadora!

Planeta -
Uprava za bezbednost i kontrašpijunažu nelegalno prisluškivala više od 20.000 građana Makedonije, ali i najmanje šest ambasadora u Skoplju

Ambasador EU u Makedoniji Aivo Orav podneo je u ime Evropske unije protestnu notu makedonskom Ministarstvu spoljnjih poslova zbog prisluškivanja ambasadora objavila je skopska televizija Telma.

U protestnoj noti Orav je zatražio da Makedonija poštuje Bečku konvenciju u diplomatskim odnosima, a njegova reakcija je usledila pošto je nekoliko ambasadora članica EU od opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) dobilo transkripte svojih prisluškivanih razgovora.

Lider SDSM Zoran Zaev optužio je premijera i lidera VMRO DPMNE Nikolu Gruevskog da je preko Uprave za bezbednost i kontrašpijunažu nelegalno prisluškivao više od 20.000 građana Makedonije, ali i najmanje šest ambasadora u Skoplju.

U makedonskim medijima je do sada o prisluškivanju govorio jedino italijanski ambasador u Makedoniji Ernesto Beleli, koji je potvrdio da je dobio transkripte svojih telefonskih razgovora od SDSM.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track