BUGARI PROMENILI PLOČU: Može Južni tok, ali po evropskim pravilima!

Evropejci

BUGARI PROMENILI PLOČU: Može Južni tok, ali po evropskim pravilima!

Planeta -
Bugarski ministar je istakao da će se ići dalje sa tim projektom bitnim i za Bugarsku i za Srbiju i ponovio da Bugarska nije imala nameru da prekida projekat Južni tok, već je"uvek bila želja da se taj projekat ostvari ali u okviru evropskih energetskih pravila"

BEOGRAD - Bugarska nema nameru da prekida projekat Južni tok i već u petak će u Moskvi biti održan sastanak bugarskog i ruskog ministra energetike u vezi tog projekta, izjavio je danas u Beogradu bugarski ministar ekonomije Božidar Lukarski.

Nakon sastanka premijera Bugarske Bojka Borisova i nemačke kancelarke Angele Merkel bilo je jasno da i za EU to nije zvanično završen projekat, rekao je Lukarski novinarima nakon sastanka sa srpskim ministrom energetike Aleksandrom Antićem u okviru Samita premijera Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

Lukarski je istakao da je sastanak u Moskvi inicirao bugarski ministar energetike koji je, kako je rekao, dobio brz odgovor od ruskog kolege Aleksandra Novaka, koji je već za ovu nedelju zakazao sastanak o Južnom toku.

Hteli smo da čujemo zvaničan stav ministra energetike Rusije o tom projektu, rekao je Lukarski i dodao da će se više detalja o sudbini Južnog toka znati posle tog susreta.

On je ponovio da Bugarska nema nameru da prekida projekat Južni tok istakavši da je sa bugarske strane "uvek bila želja da se taj projekat ostvari ali u okviru evropskih energetskih pravila".

Bugarski ministar je istakao da će se ići dalje sa tim projektom bitnim i za Bugarsku i za Srbiju i ponovio da taj projekat još uvek nije završen.

Ministar Antić je naglasio da je sa ministrom Lukarskim razgovarao o projektu gasne interkonekcije izmejdu Srbije i Bugarske i da su definisani dalji koraci sa ciljem realizacije tog projekta.

On je najavio da će narednih nekoliko dana biti formiran ekspertski tim sa obe strane kako bi se pripremili svi tehnički elementi i budući kapacitet te gasne konekcije za predstojeći sastanak ekspertskog tima koji treba da bude održan do kraja decembra.

Antić je rekao da je obavestio bugarskog kolegu da je Srbija obezbedila sredstva u budžetu za 2015. godinu za izradu prostronog plana posebne namene za tu gasnu konekciju.

Dodao je i da je taj projekat od regionalnog značaja, te da je važan i za Srbiju i za Bugarsku.

Tema razgovora bila je i izgradnja autoputa izmejdu Bugarske i Srbije od Dimitrovgrada do Sofije, rekao je Antić i najavio da će u naredne dve godine biti izgrađen pun profil tog autoputa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track