BUGARSKOJ SE SMEŠE PREVREMENI IZBORI: Borisov odbio da formira novu vladu
Foto: AP 12 Maj

Ne da mu moral

BUGARSKOJ SE SMEŠE PREVREMENI IZBORI: Borisov odbio da formira novu vladu

Planeta -

SOFIJA - Bugarski premijer u ostavci Bojko Borisov objavio je da je zvanično danas odbio da formira novu vladu, čime je otvorio put za prevremene parlamentarne izbore na proleće.

Vođa desnog centra, koji je podneo ostavku posle poraza njegovog kandidata na predsedničkim izborima 3. novembra, rekao je da je odbio mandat da formira novu vladu koji mu je danas ponudio odlazeći predsednik Rosen Plevnelijev.

"Postoji moral i političko dostojanstvo. Ako jednog dana narod odluči" o novom mandatu, onda "ćemo biti spremni", rekao je on. Borisov je podneo ostavku kada je na predsedničkim izborima pobedio kandidat koga podržavaju socijalisti Rumen Radev sa 59,35 odsto glasova, dok je kandidatkinja njegove konzervativne Gerb partije Cecka Cačeva dobila 36,17 odsto glasova.

Novi predsednik preuzima dužnost 22. januara.

Politikolog Dmitar Ganev ukazuje da nijedna stranka ne može da dobije parlamentarnu većinu bez podrške Borisovljeve Gerb stranke i da je put otvoren za prevremene izbore. On je podsetio da, prema proceduri, odlazeći predsednik sada treba da ponudi mandat za formiranje vladi socijalistima, drugoj partiji u parlamentu, zatim trećoj partiji po svom izboru pre nego što formira prelaznu vladu stručnjaka.

BORISOV O OSTAVCI: Sportista sam, znam kako da gubim

Politikolog Ganev predviđa da će, s obzirom na rascepkanu političku sliku u Bugarskoj, na prevremenim parlamentarnim izborima partija Gerb potvrditi svoje vodeće mesto i da će ponovo biti u situaciji da formira vladu.

Borisov je na vlasti od 2009. godine, a ponovo je izabran krajem 2014. godine pošto je već jednom podneo ostavku u februaru 2013. posle talasa protesta protiv siromaštva i korupcije. Njegov mandat je trebalo da istekne 2018. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track