BŽEŽINSKI ZOVE NATO NA MOBILIZACIJU: Putin će zauzeti Baltik za jedan dan, moramo da pomognemo!
Foto: Printscreen Yt

Otvoreno

BŽEŽINSKI ZOVE NATO NA MOBILIZACIJU: Putin će zauzeti Baltik za jedan dan, moramo da pomognemo!

Planeta -
Jedan od najuticajnijih spoljnopolitičkih stručnjaka SAD poziva na „mobilizaciju“ Zapada i Alijanse

Jedan od najuticajnijih spoljnopolitičkih stručnjaka SAD Zbignjev Bžežinski (86), poziva na „mobilizaciju“ Zapada i Saveza NATO, i upozorava da Rusija može za jedan dan da zauzme Baltičke zemlje, javlja Srna.

On smatra da bi zbog toga trebalo što pre poslati američku vojsku u države oko Baltičkog mora. Nekadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost u vreme administracije Džimija Kartera ocenio je pred Savetom za oružane snage pri američkom Kongresu da bi Putin mogao krenuti u „iznenadni napad“ na zemlje Baltika.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

„Trebao bi mu samo jedan dan da pokrene ofanzivu s ciljem zauzimanja Rige i Talina. Oni se ne bi mogli odbraniti“, rekao je Bžežinski.

U svom govoru on je pozvao Vašington da počne da isporučuje oružje Ukrajini sa ciljem odbrane od Rusije.„Putin se u Evropi igra vatrom, finansira i naoružava pobunjenike. Moramo nešto učiniti kako bi se zapitao pre nego krene u dalju eskalaciju. Predlažem da se unapred pozicioniraju trupe“, navodi Bžežinski.

Analitičari podećaju da su stavovi Bžežinskog gotovo uvek bili u prilog konfrontaciji, kada je reč o odnosu Zapada prema Rusiji.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track