CEH PRAVA SITNICA: Evropske firme gube 2,5 milijardi evra zbog obustave Južnog toka
Foto: Reuters

Direktni gubici

CEH PRAVA SITNICA: Evropske firme gube 2,5 milijardi evra zbog obustave Južnog toka

Planeta -
Na gubitku su i japanske kompanije, kojima će iz džepa biti izbijeno 320 miliona evra

MOSKVA - Direktni gubici evropskih kompanija od zamrzavanja projekta Južni tok dostići će najmanje 2,5 milijardi evra, proizilazi iz materijala kompanije Saut strim transport (South Stream Transport).

Japanske kompanije izgubiće narudžbine za 320 miliona evra, što će ukupne gubitke stranih kompanija dovesti do najmanje 2,82 milijarde dolara, preneo je Itar-Tass.

Nemačka firma Juropajp (Europipe) izabrana je za isporučioca 50 odsto narudžbina za isporuku cevi za prvu liniju Južnog toka vrednosti 500 miliona evra.

Japanski konzorcijum Marubeni-Itoću i Sumimoto dobio je narudžbine za 40 odsto cevi za drugu liniju projekta na sumu od 320 miliona evra.

U martu je kompanija Saut strim transport zaključila ugovor za postavljanje prve linije Južnog toka sa italijanskim preduzećem Saipem, ćerkom firmom energetske kmopanije ENI, koje je bilo izvođač radova na postavljanju cevovoda za projekte Plavi tok i Severni tok. Vrednost tog ugovora je bila dve milijarde evra.

U aprilu je Saut strim transport zaključio ugovor o izgradnji druge linije morskog dela gasovoda Južni tok sa švajcarskom kompanijom Olsis grup (Allseas) za radove na polaganju cevi u dubokoj vodi, kao i sa Saipemom za pružanje usluga za obezbeđenje izgradnje. Cena tog ugovora nije obelodanjena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track