CENA MASAKRA: Napad u Parizu teroriste koštao oko 7.000 evra
Foto: Reuters

Oružje, hotelske sobe, gorivo

CENA MASAKRA: Napad u Parizu teroriste koštao oko 7.000 evra

Planeta -
Teroristi koji su 13. novembra izveli napade u Parizu, u kojima je poginulo 130 ljudi, za celu akciju su potrošili oko 7.000 evra, tvrdi Rojters.

Teroristi su za napad imali izdatke za "kalašnjikove" i municiju, samoubilačke prsluke ručne izrade, iznajmljivanje hotelskih soba i automobila, tako da su sa relativno malim iznosom, ubili ogroman broj ljudi, izazvavši strah i haos, navodi britanska agencija.

Britanska agencija podseća da su, prema proračunima nezavisne komisije, napadi na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. Al Kaidu koštali između 400 i 500 hiljada američkih dolara. Rojters napominje da u svoj proračun novčanih izdataka pariskih napada nije uračunao sume koje su eventualno bile isplaćene teroristima izvan Francuske i Belgije koji su učestvovali u napadu.

Najsofisticiraniji deo opreme za napade su, kako podseća britanska agencija, bili samoubilački prsluci, ali i za njihovu izradu su neophodni jeftini materijali. Prsluci ispunjeni TATP eksplozivom, koji je u bezbednosnim krugovima poznat pod nazivom "Majka satane", mogu biti izrađeni od proizvoda koje nalazimo u svakom domaćinstvu.

Hemijski sadržaj TATP, koji je moguće nabaviti u svakoj apoteci, za jedan prsluk ne košta više od pet do 10 evra. Prema navodima Rojtersa, hotelske sobe su teroriste koštale oko 680 evra, a nedeljni izdaci za iznajmljivanje malih automobila koje su koristili za prevoz od Brisela do Pariza - "folksvagen polo", "seat leon" i "reno klio" - nisu mogli da pređu 595 evra, kada se u njih uključi i gorivo i putrarina.

Prema navodima Europola, jedan "kalašnjikov" je u EU moguće nabaviti po ceni između 300 i 700 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track