CENE NAFTE ODLETELE U NEBO: Raketni napad u Siriji poremetio tržišta
Foto: AP

Očekivano

CENE NAFTE ODLETELE U NEBO: Raketni napad u Siriji poremetio tržišta

Planeta -

Cene nafte dostigle su najviši nivo u poslednjih mesec dana posle američkog raketnog napada na vazdušnu bazu sirijske vojske.

Sirija sama po sebi nije veliki proizvođač nafte, ali bi dalja eksalacija sukoba u toj zemlji mogla da poremeti čitav Bliski istok koji je ukupno najveći izvor svetske nafte.

Cena američke lake nafte, prema podacima Blumberga, porasla je za 0,9 odsto na 52,1 dolara po barelu, dok je nafta brent poskupela za 0,6 odsto na 55,2 dolara po barelu.

Trgovanje na svetskim berzama prolazi bez dramatičnih pomeranja.

Nemački Daks je u minusu 0,4 odsto, francuski KAK-40 0,1 odsto, dok je britanski FTSE 100 u plusu 0,2 odsto. Japanski Nikei 225 je porastao 0,4 odsto, šangajski kompozitni indeks 0,2 odsto, dok su južnokorejski Kospi i hongkoški Hang Seng jedva pali. Australijski S&P ASX 200 je u plusu 0,1 odsto.

Predsednik SAD Donad Tramp naredio je sinoć raketni napad protiv snaga sirijske vlade koju je optužio da je "izvela užasan napad hemijskim oružjem protiv nevinih civila" u selu Kan Šejkun. Sirijska vojska saopštila je da je u američkom napadu na brojne ciljeve u centralnom delu Sirije poginulo sedam osoba i pričinjena velika materijalna šteta, dodajući da je napad "agresija" usmerena protiv antiterorističkih akcija Damaska.

(Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Vesti 07.04

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track