ČEŠKA IZVELA VOJSKU NA ULICE: Proglašen prvi stepen rizika od terorizma
Foto: Ap 22 Mart 2016

Ugrožena bezbednost

ČEŠKA IZVELA VOJSKU NA ULICE: Proglašen prvi stepen rizika od terorizma

Planeta -
Češka je prvi put u istoriji proglasila prvi stepen rizika terorističkih napada, a vlada te zemlje sinoć odobrila da na ulice izađe i vojska i pomogne policiji u patrolama.

Viši, drugi stepen rizika od terorizma proglasila je sinoć i Slovačka, dok se Poljska koja je za teroriste po procenama stručnjaka poželjnija meta od Češke i Slovačke zbog aktivnog učešća njenih vojnika u intervenciji u Iraku i Avganistanu zadovoljila samo pojačanim kontrolama aerodroma, železničkih stanica i trgovinskih centara.

Na vanrednoj sednici češka vlada sinoć je proglasila prvi stepen rizika od terorističkih napada koji znači da konkretne pretnje nema ali postoji opšti rizik zbog situacije u inostranstvu ili međunarodnih aktivnosti Češke.

Foto Reuters
Foto Reuters

"Vlada će angažovati i 550 vojnika u aktivnoj službi na rok od najmanje dva meseca", saopštio je nakon sednice premijer Bohuslav Sobotka. On je najavio da će pojačanim policijskim patrolama i kontrolama na svim međunarodnim aerodromima, glavnim železničkim stanicama, u praškom metrou, oko dve nuklearne elektrane, nekih ambasada i spomenika pomagati vojnici.

Većina vojnika, njih 340, patroliraće zajedno sa policijom u Pragu a vlada je pozvala Čehe da za sada izbegavaju mesta gde se okuplja i koncentriše veliki broj ljudi. Susedna Slovačka proglasila je viši od Češke, drugi stepen rizika terorističkih napada koji znači da rizici potencijalno imaju veze sa Slovačkom. Premijer Robert Fico i ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak saopštili su da su mere bezbednosti, pojačane patrole i kontrole pojačane na isti nivo kao nakon terorističkih napada u Parizu prošle godine.

Foto AP
Foto AP

U Poljskoj su takođe pojačane mere bezbednosti i Granična straža i policija izvela je pojačanja na aerodrome, železničke stanice, u tržne centre, varšavski metro i sva mesta ; gde se potencijalno okupljaju veće grupe ljudi. "U Poljskoj nema terorističke pretnje. Naredio sam komandantima policije i granične straže da pojačaju patrole i kontrole na mestima sa većim grupama ljudi", kazao je poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak.

Poljski ministar saopštio je da je Poljska, posle jučerašnjih terorističkih napada u Briselu, Belgiji ponudila pomoć svojih policajaca i humanitarnu pomoć ukoliko joj bude potrebna. Blaščak je najavio takođe hitno novi antiteroristički zakon koji vlada premijerke Beate Šidlo namerava da podnese parlamentu na usvajanje kako bi nove mere bile na snazi u julu, kada je Poljska domaćin dva događaja koji bi po proceni eksperata mogla da privuku pažnju islamskih terorista, samita NATO u Varšavi i Svetskih dana katoličke omladine u Krakovu.

U znak solidarnosti sa Belgijom varšavski neboder Palata kulture i nauke protekle noći bio je obasjan nacionalnim bojama Belgije, a na Narodnom stadionu na drugoj obali Visle zasijao je ogromni napis Brisel.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track