ČEŠKI PREDSEDNIK: Džihadisti koriste migrantsku krizu da uđu u Evropu

Optužuje islam

ČEŠKI PREDSEDNIK: Džihadisti koriste migrantsku krizu da uđu u Evropu

Planeta -
PRAG - Džihadisti koriste migrantsku krizu kao paravan da se ubace u Evropsku uniju, rekao je danas češki predsednik Miloš Zeman, zatraživši ujedno od vojske da se pripremi za odbranu granice Češke.

"Naivno je misliti da ne postoje veze između migrantskog talasa i terorizma, zato što bismo onda morali da pretpostavimo da talas migranata ne uključuje potencijalne džihadiste", rekao je Zeman obraćajući se vojnim starešinama, prenosi AFP.

"Ta opasnost je došla do naših granica", smatra češki predsednik. Prema njegovim rečima, ne možemo tačno da procenimo njihov broj, ali neki od njih su učestvovali u napadima u Parizu u kojima je poginulo 130 osoba.

Zeman je naveo da postoje obaveštajni podaci koji govore da su džihadistički teroristi koristili Češku Republiku "kao kapiju" za Zapadnu Evropu.

Češki predsednik je prošle nedelje prisustvovao jednom antiislamskom skupu u Pragu u društvu političara krajnje desnice i pripadnika paravojne jedinice, kada je optužio islam da je "kultura ubica i verske mržnje".

Premijer Bohuslav Sobotka je kritikovao tu predsednikovu izjavu, rekavši da Zeman ne treba da prisustvuje "skupu ksenofobične sekte koja širi mržnju". Prema najnovijim anketama, skoro 70 odsto Čeha protivi se dolasku migranata i izbeglica u tu zemlju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track