Prikaži najnovije vesti
Miloš Zeman, Foto AP
Miloš Zeman

ČEŠKI PREDSEDNIK PONOVO ŠOKIRA: Povećajte izvoz oružja, makar išlo i teroristima

Planeta 4

Predsednik Češke Miloš Zeman zatražio je danas od vlade da ne komplikuje bez potrebe izvoz češkog oružja u bezbedne zemlje i da ne procenjuje da li preti opasnost da bi moglo da bude izvezeno dalje, možda i teroristima, jer to više nije briga Češke.

"Potrebno je ukloniti birokratske prepreke. Slovačka vlada je daleko predusretljivija prema svojoj vojnoj industriji. Češki izvoznici imaju problema s izvozom oružja u bezbedne zemlje zato što se uvek nadje neko ko se plaši da će biti izvezeno dalje u rizične zemlje. To više nisu našla posla. To je stvar tih zemalja", kazao je danas Zeman tokom obilaska jugoistočne Češke.

Predsednik Češke je prilikom obilaska fabrike oružja Ekskalibur armi u Šternberku upozorio da provere da li će bezbedna zemlja češko oružje ;dalje proslediti u rizične regione smanjuje broj kupaca i samim tim i proizvodnju češkog oružja."Potrebno je takodje da sredstva ulažemo u domaće proizvode, da kupujemo u domaćim fabrikama oružja, a ne da kupujemo sve u inostranstvu, često za veće cene", kazao je Zeman.

Češka vojna industrija izvezla je prošle godine oružje i vojni materijal u vrednosti od rekordnih 750 miliona evra, što je za 30 odsto više nego prethodne godine, a fabrike su zahvaljujući tom izvozu već na granici svojih kapaciteta, a kao i cela češka industrija pogodjene su nedostatkom odgovarajuće radne snage.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 21.03.2017


(Beta)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir