Cipras: Grčka neće tražiti treći paket pomoći
Foto: Reuters

Ima svoj put?

Cipras: Grčka neće tražiti treći paket pomoći

Planeta -
Cipras je rekao da će vlada prvo u parlament uputiti zakon koji predviđa besplatnu struju i hranu za više hiljada porodica i pokrenuti program subvencionisane izgradnje stanova

ATINA - Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je danas da Grčka neće tražiti treći paket pomoći i da se sa evropskim poveriocima još razgovara o načinima za otplatu grčkog duga. Cipras je na sednici vlade sazvanoj nakon što je Grčkoj produžena finansijska pomoć, obavestio ministre o dogovoru postignutom prošle nedelje i predstavio zakone koje namerava da predloži u parlamentu.

Nova vlada koju je formirala levica, izabrana je na izborima u januaru na osnovu obećanja da će odustati od mera štednje koje su uslov za pomoć, vrednu 240 milijardi evra, u vidu zajmova drugih zemalja evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda.

Cipras je rekao da će vlada prvo u parlament uputiti zakon koji predviđa besplatnu struju i hranu za više hiljada porodica i pokrenuti program subvencionisane izgradnje stanova.

Ministri finansija zone evra odobrili su 24. februara zahtev Grčke za produženje finansijske pomoći nakon što su Evropska komisija, Evropska centralna banka i MMF načelno podržali listu reformi koju je Atina predložila.

Spasilački program zajmova Grcke ističe poslednjeg dana februara a cilj produženja je da i Grčka i kreditori "kupe vreme" dok se ne slože oko dugoročnog sporazuma kojim će se ublažiti teret zajmova. U maju 2010. godine poverilačka trojka potpisala je plan za spasavanje Grčke koji je predviđao pomoć od 110 milijardi evra u vidu zajmova.

U martu 2012. godine Evropljani i MMF su odlučili da pomognu Atini koja je i dalje tonula u recesiju, sa još 130 milijardi evra zajmova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja