Cipras: Grčka ostavlja iza sebe mere štednje!

Reč pobednika

Cipras: Grčka ostavlja iza sebe mere štednje!

Planeta -
Danas je grčki narod stvorio istoriju. Nada je stvorila istoriju, rekao je Cipras u pobedničkom obraćanju na konferenciji za novinare

ATINA - Aleksis Cipras, lider levičarske partije Siriza koja je pobedila na izborima u Grčkoj, poručio je večeras da Grčka ostavlja iza sebe poniženja i katastrofalne stroge mere štednje i da takozvana "trojka" odlazi u prošlost.

"Danas je grčki narod stvorio istoriju. Nada je stvorila istoriju", rekao je Cipras u pobedničkom obraćanju na konferenciji za novinare.

Prema zvaničnim rezultatima koje je objavilo grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova posle 65 odsto prebrojanih glasova, Siriza je pobedila sa 36,08 odsto glasova i imaće 149 mesta u parlamentu.

Na drugom mestu je Nova demokratija odlazećeg premijera Antonisa Samarasa sa 28,1 odsto glasova, odnosno 77 poslaničkih mesta.

U parlament su ušle i neonacistička Zlatna zora (17 mesta), Potami (16 mesta), Komunistička partija Grčke (15 mesta), PASOK i Nezavisni Grci (po 13 mesta).

"Suvereni grčki narod danas je dao jasan, snažan, nesporan mandat. Grčka je okrenula novu stranu. Grčka ostavlja za sobom razorne mere štednje, strah i autoritarizam, ostavlja za sobom pet godina ponižavanja i bola", rekao je Cipras.

"Presuda grčkog naroda okončava, bez ikakve sumnje, začarani krug mera štednje u našoj zemlji", kazao je on.

"Presuda grčkog naroda poništava danas na nesporan način sporazumeo pomoći, koji podrazumevaju mere štednje i katastrofu. Presuda grčkog naroda znači da "trojka" odlazi u prošlost", dodao je Cipras, misleći na Evropsku uniju, Međunarodni monetarni fond i Evropsku centralnu banku.

Nova vlada u Atini će, prema njegovim rečima, pregovarati s kreditorima o pravičnom i uzajamno korisnom finansijskom rešenju za Grčku.

Cipras je u predizbornoj kampanji obećao da će ponovo pregovarati o uslovima za program pomoći Grčkoj, koja je, da bi dobila kredite, morala da znatno smanji plate u javnom sektoru i penzije i poveća poreze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track