CIPRAS: Ostavka vlade ukoliko građani prihvate mere štednje
Foto: Fonet/AP

Svi na referendum

CIPRAS: Ostavka vlade ukoliko građani prihvate mere štednje

Planeta -
Premijer Grčke Aleksis Cipras je rekao da plan nije izbacivanje Grčke iz evrozone već da se pokaže da u Evropi ne može da postoji različita politika

ATINA - Premijer Grčke Aleksis Cipras pozvao je danas Grke da na referendumu 5. jula glasaju protiv dogovora o međunarodnoj pomoći, odbacivši upozorenja da bi većinski "ne" izvelo Atinu iz evrozone.

"Mislim da njihov plan nije da istisnu Grčku iz evrozone, već da stanu na put nadanjima da u Evropi mogu da postoje različite politike", rekao je Cipras grčkoj državnoj televiziji.

Cipras je dodao da "što odlučnije bude glasanje protiv dogovora reforme-za-pomoć, Grčka će biti snažnija u bilo kojim pregovorima koji bi mogli da uslede".

Premijer je rekao i da će njegova vlada poštovati odluku Grka da se nastavi s dugoročnim merama štednje, ali da "ona neće biti ta koja će ih sprovoditi". Cipras je naglasio da će rezulat referenduma biti poštovan i sproveden, ma kakav bio, ali je dodao:

"Ako grčki narod želi da beskonačno nastavi s planovima štednje, zbog kojih nećemo moći da uzdignemo glavu, mi ćemo to pošstovati, ali nećemo biti oni koji će ih sprovoditi".

Cipras je rekao da je i dalje spreman da nastavi da razgovara s avropskim liderima da spase pregovore i da će, ako oni u ponedeljak ponude dogovor, Grčka će u utorak platiti svoj dug. "Moj telefon je dostupan po ceo dan. Ko god da pozove, ja se uvek javljam", poručio je Cipras.

Tusk u pismu Ciprasu odbio produžetak pomoći

BRISEL - Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu rekao kako ne vidi volju među državama članicama da pristanu na Ciprasov zahtev za produženje kredita za pomoć.

"Nakon konsultacije sa liderima, a u odsustvu novih elemenata, nisam uočio spremnost da se postupi suprotno pozicijama koje su ministri finansija izrazili na sastanku 27. jula", piše u Tuskovom pismu, koje je bilo dostupno Rojtersu, poslatom u odgovor na Cipraasov zahtev da se kreditiranje Grčke produži za još mesec dana.

Ovo pismo odslikava zbijanje redova lidera EU nakon što je Cipras zakazao referendum o ponudi kreditora "keš za reforme", podstičuće Grke da tu ponudu odbace.

Tusk ističe kako je proces pregovora dogovoren na samitu država članica evrozone prošlog ponedeljka i potvrđen na sastancima u četvrtak i petak.

"Nažalost, vaša vlada je napustila pregovore o programu pomoći", rekao je on i istakao kako nakon isteka dosadašnjeg programa pomoći sutra Grčka može da zatraži novu pomoć. "U Evropi vrata za pregovore ostaju uvek otvorena u duhu solidarnosti i odgovornosti", zaključio je Tusk u pismu Ciprasu.

Kure:"Grexit" moguć, iako ECB to ne želi

PARIZ - Član izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB) Benoa Kure rekao je danas da je sada moguće da Grčka izađe iz evrozone, iako to nije ono što ECB želi.

Ovo je do sada najdirektnije priznanje nekog visokog zvaničnika ECB da bi "Grexit" mogao da se dogodi, pošto je Atina odlučila da prekine pregovore o paketu pomoći u zamenu za reforme i pozove na referendum 5. jula.

"Izlazak Grčke iz evrozone, do sada teorijsko pitanje, više se, nažalost, ne može isključiti", rekao je Kure za francuski finansijski dnevnik "Eko".

Kure je rekao da, ako Grci glasaju "da" na referendumu, on ne sumnja da će zvaničnici evrozone pronaći načine da ispune obaveze prema Grčkoj, preneo je Rojters.

Međutim, ako pobedi glas "ne", "biće veoma teško obnoviti politički dijalog", dodao je Kure. Kure je rekao i da je reakcija tržišta na grčki referendum bila relativno blaga, ali da ECB pažljivo prati situaciju i da će, ako bude potrebno, iskoristiti sve raspoložive instrumente ili čak nove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track