CIPRAS: Spas Grčke je u rukama EU, a dogovor je moguć za 48 sati
Foto: Fonet/AP

Evropa na potezu

CIPRAS: Spas Grčke je u rukama EU, a dogovor je moguć za 48 sati

Planeta -
Naš predlog je prihvaćen kao osnova za diskusiju od strane institucija, kaže premijer Grčke

BRISEL - Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je noćas da je sada na evropskim institucijama da pronađu rešenje za spas Grčke, pošto je Atina podnela svoj plan reformi Briselu, i da je dogovor moguć "u roku od 48 sati".

"Lopta je u dvorištu evropskih vlasti. Naš predlog je prihvaćen kao osnova za diskusiju od strane institucija", rekao je Cipras misleći na grčke poverioce - Evropsku komisiju, Evropsku centralnu banku i Medunarodni monetarni fond. Prema njegovim rečima pregovori će biti nastavljeni u naredne dva dana.

"Ne želimo polovičan dogovor koji bi bio samo za ograničeni period. Želimo kompletano i održivo rešenje", rekao je Cipras novinarima posle samita evrozone u Briselu.

Cipras, koji je izabran u januaru ove godine, odbio je zahteve međunarodnih kreditora za dalje mere štednje u zamenu za puštanje dodatnih finansijskih sredstva kako bi se izbegla nesposobnost ispunjavanja finansijskih obaveza prema MMF-u 30. juna.

"Prvi put teret neće biti na (grčkim) radnicima i penzionerima. Štitimo porodice srednje klase i po prvi put će teret ležati na onima koji mogu da plate, tako da konačno možemo da izađemo iz ove krize koja nas pogođa u poslednjih pet godina", rekao je Cipras.

Lideri evrozone naveli su posle sinoćnog hitnog samita u Briselu da se "konačno pomera nešto u dogovoru sa Grčkom, ali da još ima posla da se obavi", prenela je agencija AFP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track