CIPRAS U BRISELU BEZ KRAVATE: Neću da razbijem EU, nego da je popravim
Foto: Reuters

Opušten u centru EU

CIPRAS U BRISELU BEZ KRAVATE: Neću da razbijem EU, nego da je popravim

Planeta -
"Veoma sam optimističan da ćemo učiniti sve što možemo kako bismo našli zajedničko, održivo i uzajamno prihvatljivo rešenje za našu zajedničku budućnost, rekao novi grčki premijer

BRISEL - Novi grčki premijer Aleksis Cipras izrazio je danas u Briselu uverenje da je moguće naći rešenje za spor oko duga između Grčke i Evropske unije.

"Veoma sam optimističan da ćemo učiniti sve što možemo kako bismo našli zajedničko, održivo i uzajamno prihvatljivo rešenje za našu zajedničku budućnost", rekao je Cipras na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, preneo je AFP.

Cipras je jutros doputovao u prvu posetu Briselu, devet dana pošto je imenovan za predsednika Vlade posle pobede njegove partije Sirize na izborima u Grčkoj 25. februara.

Veran svom običaju, Cipras se pojavio bez kravate u Briselu, gde se sastao s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, a posle razgovora sa Šulcom produžava za Pariz, poslednju etapu turneje po Evropi čiji je cilj pokretanje novih pregovora o grčkom dugu.

Kako prenosi francuska agencija, Cipras je pokušao da uveri svoje evropske partnere da ne namerava da krši pravila 28-članog bloka.

"Mi želimo da popravimo taj okvir, a ne da ga razbijemo", rekao je Cipras. "I smatramo da bismo u tom okviru mogli da nađemo zajedničko održivo rešenje za naše narode."

Šulc je ocenio da su razgovori bili "plodni", ali je priznao da "predstoje teška vremena". Ni grčki premijer ni dva funkcionera EU nisu se ni pre ni posle susreta obratili novinarima, a Cipras se, veran svom običaju, pojavio bez kravate.

Aleksis Cipras i Martin Šulc (Foto: AP)
Aleksis Cipras i Martin Šulc (Foto: AP)

Glavna tema današnjih razgovora je najava Grčke da će obustaviti pregovore sa "trojkom", koju čine predstavnici EK, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, i odustati od programa štednje na kome insistiraju poverioci.

Cipras je u Brisel, gde je doputovao iz Rima, doneo novi plan za rešenje grčke duzničke krize, koji je sačinio novi ministar finansija Janis Varufakis. Prema tom planu, čiji detalji još nisu u potpunosti poznati, Grčka je spremna da odustane od prvobitnog zahteva da joj se otpiše deo javnog duga koji iznosi 175 odsto bruto društvenog proizvoda, odnosno skoro 300 milijardi evra. Umesto otpisa, Grčka traži da se jedan deo duga pretvori u obveznice koje bi bile vezane za privredni rast, tako da bi se otplaćivale u skladu s mogućnostima grčke privrede.

Janis Varifakis samouvereno stiže u Evropsku centralnu banku (Foto: AP)
Janis Varifakis samouvereno stiže u Evropsku centralnu banku (Foto: AP)

Varufakis, koji danas u Frankfurtu razgovara sa šefom ECB Mariom Dragim, predložio je da ECB ostatak duga pretvori u sasvim novi tip "permanentnih" obveznica bez fiksnog roka otplate.

Junker je juče u Evropskom parlamentu rekao da je spreman za promene u dosadašnjim aranžmanima sa Grčkom, ali da i druga strana mora da bude spreman za kompromis.

"Nije samo jedna članica EU demokratski izrazila svoj stav, moraju se uzeti u obzir i mišljenja ostalih", kazao je Junker poslanicima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja