ČISTUNCI: Ko hoće državljanstvo Turske, mora da dokaže svoju moralnu čistotu!
Foto: AP

Nov zakon

ČISTUNCI: Ko hoće državljanstvo Turske, mora da dokaže svoju moralnu čistotu!

Planeta -
Tekst zakona tek treba da precizira na koji način će zvaničnici koji obrađuju zahteve za državljanstvo u muslimanskoj Turskoj procenjivati moralnost podnosioca zahteva

ANKARA - Turska nastoji da pooštri zahteve za državljanstvo i uvede "dobro moralno vladanje" kao uslov za strance koji apliciraju da postanu građani te države, pokazuje nacrt zakona u koji je agencija AFP danas imala uvid.

Novi uslov deo je kontroverznog zakona o unutrašnjoj bezbednosti, o kome će parlament raspravljati danas, a kojim se pooštravaju zahtevi za dobijanje turskog državljanstva sklapanjem braka.

Vlada je već poslala zakon parlamentu, koji broji 550 poslanika, a u kome većinu čine članovi vladajuće partije Pravo i pravda, za koje se očekuje da će zakon odobriti.

Tekst zakona tek treba da precizira na koji način će zvaničnici koji obrađuju zahteve za državljanstvo procenjivati moralnost podnosioca zahteva. U prošlosti, državljanstvo je dodeljivano pojedincima koji ne predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost ili javnu sigurnost, i ti uslovi ostaju nepromenjeni.

Vladajuća partija u Turskoj u više navrata je isticala zabrinutost zbog navodnog moralnog propadanja u većinski muslimanskoj državi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track