CIVILE KORISTE KAO ŽIVI ZID: ID u borbi za Faludžu ne bira sredstva
Foto: Reuters

Zarobljeno do 100.000 ljudi

CIVILE KORISTE KAO ŽIVI ZID: ID u borbi za Faludžu ne bira sredstva

Planeta -

Iračke snage i dalje opsedaju Faludžu, uporište Islamske države nedaleko od Bagdada, i potiskuju ka jugu džihadiste koji navodno koriste civile kao "živi štit"

Operaciju iračkih snaga iz vazduha potpomaže koalicija, predvođena SAD-om, izjavio je šef komande u provinciji Anbar, general-major Ismail el Mahalavi.

Premijer Hajder el Abadi je u ponedeljak objavio početak operacije oslobađanja Faludže, a od tada su iračke snage uspele da osvoje obližnji grad Garmu, preneo je AFP.

Portaprol iračkog Ministarstva spoljnih poslova Ahmad Džamal je rekao za list Izvestija da je trenutno najveći problem što ekstremisti Islamske države koriste civile kao živi štit.

Džamal je istakao da je jedan od ciljeva vojne operacije da se "umanje mogući gubici među civilima", preneo je RT. Prema podacima UN, u Faludži je ostalo zarobljeno izmedu 60.000 i 100.000 civila.

Stanovnici Faludže su rekli za Ju-Es Tudej da su, kako iračka armija napreduje, džihadisti uveli policijski čas i prebacili ljude u centar grada, gde ih koriste kao "živi štit".

Irački šiitski duhovni vođa ajatolah Ali el Sistani pozvao je iračke snage da "poštede civile zarobljene u gradu", preneo je Rojters.

Faludža se nalazi na samo 50 kilometara od Bagdada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja