ČLAN AUTO MAFIJE OTKRIO SVE: Ovako u Hrvatskoj kradu kola, posle 12 sati gubi se svaki trag vozilu!
Foto: TANJUG

Insajder

ČLAN AUTO MAFIJE OTKRIO SVE: Ovako u Hrvatskoj kradu kola, posle 12 sati gubi se svaki trag vozilu!

Planeta -
Reč je o luksuznim i skupim vozilima koja su redom kasko osigurana. Jednostavno, vlasnici ostave ključeve u vozilu, mi ga odvezemeo i rešimo

Prišao mi je poznanik i pitao me želim li da zaradim 500 evra za pola sata. To mi je zazvučalo toliko dobro, pa sam rekao ‘da’, ne pitavši ni kako ni gde, odmah sam pristao. Sve što mi je rekao bilo je to da trebam da prevezem jedan automobil od ‘tačke A do tačke B’ - priča sagovornik, muškarac srednjih godina s karlovačkog područja, ne sluteći tada da upravo prolazi inicijaciju u dobro organizovanu bandu, specijalizovanu za krađu luksuznih vozila, uglavnom na zagrebačkom području, prenosi zagrebački Jutarnji list.Rezultati istrageDo njega smo došli sasvim slučajno, istražujući navode iz anonimnog pisma u kojem su spomenuti organizatori i vođe ove kriminalne organizacije, koje je nekim medijima, pa tako i Jutarnjem listu, ali istovremeno i USKOK-u, neko poslao 17. januara ove godine. Istražitelji USKOK-a verovatno istražuju te optužbe, čiju verodostojnost potvrđuje i sagovornik, ali priču širi detaljima o načinima krađe, transportu, rastavljanju i preprodaji ukradenih luksuznih automobila.

- Dovezli su me u Draganić, nedaleko od raskrsnice Stare karlovačke ceste i ceste prema Krašiću. Nekoliko minuta kasnije iz pravca Zagreba stigao je BMW X6. Poznanik mi je rekao da sednem za volan i pratim ga. Učinio sam to, vozio sam dvesta, trista metara iza njega. Tada mi je postalo jasno ono što sam slutio, da je ovde reč o kriminalu. Bio sam strašno uzbuđen, ali me u jednom trenutku obuzeo strah. Mislio sam: Najmanji mi je problem u ovom trenutku ako je auto ukraden, ali što ako je u prtljažniku droga ili leš?No, bilo je kasno za odustajanje. Napokon smo došli u meni nepoznato dvorište porodične kuće u Krašiću, tamo je čekala nova ekipa. Prišao mi je jedan od njih i dao 500 evra. Kolega me vratio natrag, a oni su odvezli auto - priča sagovornik.

Bez obzira na dobru zaradu, nije to više želeo da radi dok ne čuje celu istinu, insistirao je na tome da mu poznanik ispriča sve. Ono što je dotada znao, znao je samo iz novina.

BMW X5
BMW X5

Uhodan posao

- Rade to godinama, jednom do dva puta mesečno, zavisno o potražnji, s obzirom na to da se uglavnom kradu vozila po narudžbi. Odgovaraju im zimski meseci jer je tada duža noć, ali neki poslovi odrađuju se i po letnoj špici, odnosno tokom produženih vikenda, kada vlasnici otputuju avionom u inostranstvo, a njihovi limeni ljubimci ostanu u garažama. Ono što me posebno iznenadilo je to da dobar deo tih vozila uopšte ne bude ukraden, nego samo odvezen - u dogovoru s vlasnicima. Radi se o luksuznim i skupim vozilima koja su redom kasko osigurana. Jednostavno, vlasnici ostave ključeve u vozilu, mi ga odvezemeo i rešimo. Oni prijave krađu, kasko im isplati štetu, a još dobiju proviziju od našeg šefa, tako da zapravo niko nije na gubitku, osim osiguravajućeg društva, koje ionako ima dovoljno novca - kaže sagovornik.

Hrvatska policija, Foto: Wikipedia
Hrvatska policija, Foto: Wikipedia

Na temelju njegovog neposrednog svedočanstva, ali i detalja iz pisma USKOK-u o osobama koje su uključene u “posao”, rekonstruisaćemo krađu jednog skupocenog vozila, neka to za ovu priču bude BMW X5, na tržištu prilično tražena roba. Naručilac je iz Banja Luke, koji u svojoj automehaničarskoj radionici ima isto vozilo, ali bivši vlasnik imao je saobraćajnu nesreću i više bi ga koštao popravak od novog vozila. Osim toga, osiguranje mu ga je isplatilo pa ga je za sitan novac dao vlasniku radnje. On će ga dobiti za 10.000 evra iz Zagreba, u delovima, složiti i prodati za četiri puta veću cenu.

Snimanje navika

Istovetni tip vozila je markiran na zagrebačkom parkiralištu. Desetak dana traje snimanje navika vlasnika. Utvrđeno je da je vozilo vikendom nakon 18 sati slobodno i nečuvano. Te subote oko 21 sat stižekarlovačka ekipa. Iz auta izlazi haker s “kutijom”, pet hiljada evra vrednim dekoderom kojim će probiti protiprovalnu zaštitu, a onda će bez problema “ruskim” ključem obiti bravu. Njegov posao je tu gotov. Auto preuzima prvi “pilot” i vozi ga do Draganića. Ispred njega je prethodnica. U Draganiću na ruke budu plaćeni, u evrima, seda im do 10 novčanica “po sto”. Ne zanima ih to što će dalje biti s vozilom, jer ga tu preuzima druga ekipa, u kojoj je i naš sugovornik. Prevozi ga do Krašića, a tamo ga preuzima treći pilot.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nakon obavljenog posla takođe su plaćeni na mestu događaja. Vozilo je u radionici oko 23 sata. Tamo čekaju četvorica. Uigrani su i specijalizovani svako za svoj deo, dvojica rastavljaju motor, a druga dvojica podele interijer i skidanje spoljnih delova. Do svitanja od automobila ostane samo kostur, koji narezan bude odbačen na lokalno divlje odlagalište.Istog dana pokupiće ga Romi. Oni vredniji delovi kombi vozilom kreću na put prema dvadesetak kilometara udaljenom karlovačkom Ilovcu. Imaju svog čoveka u policiji pa im je put čist. Sledi utovar u kamion poznatog prijevoznika za BiH. Godinama prevozi robu široke potrošnje pa carinici ne sumnjaju i ne proveravaju svaku kutiju.

Potplaćeni carinik

Carinjenje i plombiranje prolazi bez problema. Vozilo kreće na put. Policija ga ne zaustavlja jer ima carinsku plombu, mogu ga zaustaviti službenici Ministarsva finansija, ali mogućnost za to mnogo je manja. Dok vlasnik vozila shvati u jutarnjim satima šta se dogodilo, njegov je automobil već u delovima prešao granični prelaz Maljevac i bosanski carinik, sa 500 evra mita u džepu, već ga propušta u unutrašnjost svoje zemlje. U popodnevnim je satima u Banja Luci, sledi istovar i slaganje vozila.

Izgubljen trag

Već sutradan, 48 sati od krađe, isto se vozilo nudi na tržištu BiH, doduše, s drugim serijskim brojevima, odnosno identičnima onima slupanog bosanskog vozila. Od tog trenutka naprosto mu je nemoguće više ući u trag.

Osim iz Zagreba, deo automobila u BiH na isti se način krade pa švercuje iz Slovenije, ulazeći u Hrvatsku na graničnim prelazima kod Rijeke.

Većina aktera u ovom poslu su muškarci u tridesetim i ranim četrdesetim godinama, a bave se raznim poslovima, neki od njih službenici su državnih poduzeća i ustanova koji ovo rade “honorarno”, šef je vlasnik automehaničarske radnje, a njegova desna ruka mesni šerif s vrlo dobrim kontaktima u lokalnoj policiji i carinskoj upravi. On nikada u životu nigde nije uspio da odradi ni dan radnog staža, ali uprkos tome stekao je imetak koji običan čovek ne može ni u nekoliko života. Osim u sopstvenom gradu, u jednom gradu na obali ima nekretnine vredne tri miliona evra, s tom je informacijom upoznat i USKOK.

Prema informacijama kojima raspolažemo, policija, odnosno službenici ukinutog Državnog inspektorata, imali su saznanja o događajima u ovoj radionici te čak organizovali “sačekušu” nakon jedne krađe vozila.- Parkirali su se nedaleko od radionice u večernjim satima i tu proveli celu noć. Ipak, šef je dobio mig da dolaze pa je, zajedno s dečkima, koji su već bili u radionici, celu noć presedeo kraj ugašenog svetla. Njihova akcija je na vreme stopirana, a policijska zaseda je propala - priča naš sugovornik.

Dodatna zaradaOvo nije njihov jedini izvor prihoda. Bave se, svedoči nam sagovornik, i lažiranjem saobraćajnih nesreća, a sve kako bi se protipravno domogli novca iz osiguravajućih društava. Za tako nešto imaju svoje ljude u policiji i nekim osiguravajućim kućama. Naš je sugovornik odradio još nekoliko poslova, a onda se izvukao ne želeći da se više izlaže riziku. Uveren je da se u načinu rada njegovih bivših kolega u međuvremenu ništa nije promenilo. ƒ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track