ČOVIĆ: BiH treba da uvaži većinu u parlamentu Srpske kad formira vlast, inače će izbiti kriza
Foto: RTRS

Stav

ČOVIĆ: BiH treba da uvaži većinu u parlamentu Srpske kad formira vlast, inače će izbiti kriza

Planeta -
Pobednici treba da formiraju vlast u tri naroda, jer oni koji formiraju vlast u Republici Srpskoj i FBiH trebalo bi da to učine i na nivou BiH, kaže predsednik HDZ BiH

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da većina koju je u Narodnoj skupštini Republike Srpske obezbedio lider SNSD-a Milorad Dodik predstavlja rasplet događaja kakav je očekivao i da to treba uvažavati i prilikom formiranja vlasti na nivou BiH; u suprotnom, u BiH mogu nastati novi problemi i kriza.

Čović je upozorio da bi u slučaju različitih skupštinskih većina u Republici Srpskoj, Federaciji BiH /FBiH/ i BiH moglo biti ozbiljnih problema u BiH i funkcionisanju institucija. On je za Dnevni avaz rekao da pobednici treba da formiraju vlast u tri naroda, jer oni koji formiraju vlast u Srpskoj i FBiH trebalo bi da to učine i na nivou BiH.

Čović očekuje da proces uspostavljanja vlasti u Republici Srpskoj ubrza rasplet i u FBiH. On je dodao da je razgovarao sa zamenikom predsednika SDA, Bakirom Izetbegovićem i smatra da je sada potrebno da se formira vlast u kantonima. U naredne dve sedmnice trebalo bi konstituisati Dom naroda FBiH, pa bi predsednik Federacije predložio mandatara za sastav federalne vlade. Sledeći korak je predsedavajući Saveta ministara BiH.

"Јednostavno ćemo ići tempom da u ovoj godini imamo vlast. Verujem da pre Božića, 25. decembra, možemo da imamo imenovane mandatare", naglasio je Čović, koji je i član Predsedništva BiH. Čović je rekao da je cilj sporazuma SDA-DF i SDS, PDP i NDP-a bio da ojača SDS i njegove partnere u borbi za vlast u Republici Srpskoj, ali da taj cilj, očigledno, nije ostvaren.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track